Nisu ispunjeni uslovi
114

Sarajevski MUP odbio zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup podrške Dodiku

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovorilo je negativno na zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u petak u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo, skup je zabranila Policijska uprava Novi Grad Sarajevo.

Protesti, koji su najavljeni 1. septembra u 18 sati, su ocijenjeni kao skup visokog rizika. Policijske agencije već nekoliko dana razmjenjuju podatke i procjenjuju rizike po sigurnosnu situaciju.

Također, saznajemo da je i PU Centar također zabranila jedan drugi skup koji je tražio pokret Ilirska Zora čiji je predsjednik Mahir Žiško.

Zvanično saopćenje MUP-a i obrazloženje se očekuje uskoro.

Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH je u zahtjevu najavio skup i dolazak 30 članova, a organizatori protesta su ranije saopćili kako je cilj skupa da kažu da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička.

"Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli. Ovdje je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću", istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH.

Tužilaštvo BiH prošle sedmice je vratilo državnom sudu dorađenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

Tužilaštvo je ranije kazalo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH, kojeg je nedavno izmijenio visoki predstavnik Christian Schmidt upravo kako bi u RS-u bile poštovane njegove odluke.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora, međutim nakon dorađivanja optužnice nisu se oglasili u javnosti kako bi objasnili do kakvih je izmjena došlo.

Mnogi su im zamjerali što optužnica nije pokrenuta zbog udara na ustavni poredak jer bi u tom slučaju dobio veću kaznu, no drugi ističu kako je to komplikovano krivično djelo za dokazati.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti RS-a da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Taj je zakon, koji je Narodna skupština RS-a donijela 27. juna, Schmidt poništio nekoliko dana kasnije koristeći svoje ovlasti. Međutim, ukaz je objavljen u Službenom glasniku, a Dodik dugo nije mogao pronaći direktora koji će to uraditi dok se nije pojavio Lukić.