{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đorđe Ždrale osuđen na 20 godina zatvora

S
16.4.2010. u 09:22
0
29
Đorđe Ždrale osuđen na 20 godina zatvora
0
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Đorđa Ždralu na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera 2000. godine u Bijeljini, te on i dalje ostaje u pritvoru. Njegov advokat nije imao komentar na presudu.
U završnoj riječi juče pred sudom BiH tužilac Božo Mihajlović je rekao da je Tužilaštvo utvrdilo da je Ždrale zajedno sa Vlatkom Mačarom ubio Mauzera.

Mačar je poginuo je 2008. godine u eksploziji auto-bombe u centru Pala kod autobuske stanice.

Ovo je drugi put da je Ždrale osuđen za krivično djelo ubistva, dok je oslobođen optužbi za ubistvo bračnog para Todorović.

Ždrale, koji će 6. maja napuniti 34 godine, je sredinom januara prošle godine na osnovu Interpolove potjernice uhapšen u Njemačkoj, nakon čega je deportovan u BiH.

Prema optužnici tužilaštva BiH, on je tokom 2000. godine, dok je izdržavao kaznu zatvora u Istočnom Sarajevu zbog ubistva Gorana Batinića sa saradnicima isplanirao ubistvo Mauzera. Oni su Ždrali pripremili dvije automatske puške i veliku količinu municije, rukavice, odjeću i vozilo Toyota Carmy. Pratili su Mauzera, te prikupljali sve podatke o njemu.

Ždrale, koji je završio školu za mašinskog tehničara, iz zatvora u Istočnom Sarajevu tražio je dopust između 5. juna i 12. juna 2000. godine.

Međutim, to nije bilo evidentirano u zatvoru, pa je tako mislio sebi stvoriti alibi da je u to vrijeme boravio u zatvoru.

Ždrale je sa svojim pomagačima 7. juna iste godine u periodu od 20.30 i 20.50 sati u Bijeljini na raskrsnici blizu željezničke stanice ubio Mauzera.

Oni su sustigli vozilo kojim je upravljao Mauzer, te je Ždrale kroz prozor iz automatske puške u tri kratka rafala ispucao 13 metaka od čega je šest pogodilo Mauzera koji je podlegao na licu mjesta. Dva metka su bila pancirna. Potom je sa svojim saradnicima pobjegao sa mjesta zločina.

On je 1996. godine osuđen na sedam godina zbog ubistva Gorana Batinića. Bivši predsjednik Republike Srpske Mirko Šarović pomilovao je Ždralu 2001. godine za jednu godinu.

Ždrali je suđeno i za ubistvo bračnog para Todorović na Palama. Međutim, on je oslobođen tih optužbi. Njegovi saradnici Boris Govedarica, Zoran Golub i Vlatko Mačar ubijeni su u 2007. i 2008. godini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: