Objavljen snimak
115

Orban odbio aplauzom dočekati Zelenskog: Svi lideri EU pljeskali, on gledao u pod

M. G.
Svi čelnici država članica Evropske unije fotografirali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na kraju njegovog posjeta Briselu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ispraćen je pljeskom svih čelnika Evropske unije osim jednog dok su pozirali za "porodičnu fotografiju".

Snimka Zelenskog kako hoda prema grupi vođa koji čekaju prikazuje trenutak u kojem je mađarski premijer Viktor Orban odbio pljeskati ukrajinskom lideru. Orban, koji je imao bliske veze s Vladimirom Putinom tokom njegovog 13-godišnjeg premijerskog mandata, odbio je poslati oružje Ukrajini i nastavlja primati rusku naftu unatoč široko rasprostranjenoj evropskoj zabrani.

Iako Orbanova prisutnost na skupštini Evropske unije govori protiv optužbi da je proruski nastrojen, on nije bio aktivan pristaša Ukrajine otkako je Putin naredio invaziju u februaru prošle godine.

Na sastanku s američkom publikacijom The American Conservative krajem januara opisao je Ukrajinu kao "ničiju zemlju", sugerirajući da je to ratna zona koja se ne može vratiti u mir.

Također je ponavljao fraze koje Kremlj dosljedno ponavlja da je sukob u Ukrajini posredni rat između Rusije i Zapada, termin koji Kijev smatra uvredljivim dok stotine hiljada njegovih vojnika i civila umiru pokušavajući odbiti Putinovu vojsku.

Zapad je "u ratu s Rusijom. To je realnost", rekao je. "Svakim danom idemo dalje."

Orbanovo stajalište o ratu u Ukrajini ostavilo ga je izoliranog među čelnicima Evropske unije, a on je iskoristio svoj položaj da zanemari napore diljem Evrope da se udalji od ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Predložio je da je jedini način na koji će rat završiti pobjeda Rusije, za koju insinuira da je neizbježna, ili ulazak snaga NATO-a u Ukrajinu i izazivanje nuklearnog rata koji uništava Evropu.