BiH
122

Orašje ostalo bez vode, hitno potreban i epidemiolog

Klix.ba
Situacija na području općine Orašje i dalje je nepromijenjena. Naselja Vidovice i Kopanice su ugrožena, a mještani ističu kako nemaju vode nikako, te mole za pomoć.
"Radimo na terenu konstantno. Ima mnogo porodica, djece i starih o kojima treba brinuti. Molimo da nam dođe epidemiolog da nas uputi kako da se zaštitimo od raznih epidemija kako situacija ne bi izmakla kontroli", rekla je Anđelka Jović iz Orašja.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić obišao je jučer poplavljena mjesta općine Orašje.

"Bio sam na terenu te se uvjerio u teško stanje, ali osjetio sam i svoju nemoć da ljudima pomognem. Zato ću pokrenuti dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći, kako bi se život u župama čim prije normalizirao. Posebno potičem da susjedne župe iskažu solidarnost u materijalnoj, moralnoj kao i bratskoj pomoći sa župama pogođenim poplavama i klizištima", rekao je kardinal Puljić.

Grad Orašje nije ugrožen niti poplavljen, za razliku od Domaljevca, Šamca, Vidovica i Kopanica. Pumpe koje su donirane iz Njemačke rade 24 sata i ispumpavaju vodu.

"Vide se znakovi poboljšavanja. Nivo rijeka opadaju", kazala je Jović i apelovala još jednom da se pomogne građanima općine Orašje koji su ugroženi najgorim poplavama u historiji BiH.