{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica zbog zlostavljanja u zatvoru Viktor Bubanj

S
22.2.2013. u 14:58
0
16
Optužnica zbog zlostavljanja u zatvoru Viktor Bubanj
0
Optužnica zbog zlostavljanja u zatvoru Viktor Bubanj
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv muškarca čiji su inicijali A.F. (66) zbog ratnog zločina protiv civilnog srpskog stanovništva počinjenog 1992. godine u Centralnom zatvoru i vojnom zatvoru "Viktor Bubanj" u Sarajevu.
On je optužen da je zločine počinio kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, a s obzirom da se ne nalazi na teritoriji BiH, nakon potvrđivanja optužnice, tužilaštvo će preduzeti radnje i aktivnosti kako bi bio dostupan i protiv njega se vodio krivični postupak.

Optuženom se stavlja na teret da je od juna do novembra 1992. godine, kao pripadnik vojne policije Teritorijalne odbrane (TO) BiH i stražar u objektu Centralnog zatvora i Vojnog zatvora u kasarni "Viktor Bubanj", sa više osoba, prekršio odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Šezdesetšestogodišnjak je optužen da je u više navrata tukao zatvorenike srpske nacionalnosti, nanosio im teške tjelesne povrede, zastrašivao ih prijetnjama da će biti ubijeni, te ih na druge načine tukao, mučio i zlostavljao.

Njemu se stavlja na teret i da je uz prijetnje i upotrebu sile silovao i seksualno zlostavljao jednu zatvorenicu srpske nacionalnosti u Centralnom zatvoru u Sarajevu.

Zbog svega toga optužen je da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: