Pretukao zarobljenika
0

Godina zatvora bivšem stražaru u logoru Bunker u Semizovcu

Klix.ba
Sud BiH
Sud BiH
Vrhovni sud FBiH osudio je Mladena Milanovića na godinu zatvora zbog zločina nad zarobljenim Bošnjacima u logoru Bunker u Semizovcu (opština Vogošća), prenosi BIRN - Justice Report.

Milanović je proglašen krivim da je kao stražar u junu ili julu 1992. godine pretukao zarobljenika Taiba Kodžagu, udarajući ga nogama i rukama po glavi i prijeteći mu da može nestati, jer je "obična dlačica".

Vijeće je zaključilo da je Milanović takođe omogućavao ulazak u logor neovlaštenim licima, koja su zlostavljala zatočenike, uključujući Kodžagu, te Ahmeta Hidu i Hasana Abaza, koje su natjerali da se skinu goli i skaču u nepotkresano šiblje.

"Sud je cijenio stepen povreda i neosuđivanost optuženog, pa je ublažio propisanu kaznu", kazala je Zorica Gogala, predsjedavajuća Vijeća.

Vijeće Vrhovnog suda Milanovića osudilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po starom zakonu Socijalističke Federative Republike Jugoslavije (SFRJ), a ne po Krivičnom zakonu BiH, po kojem je bio optužen.

"Djelo je učinjeno za vrijeme važenja zakona SFRJ, koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a Krivični zakon BiH nije blaži po počinioca", obrazložila je Gogala.

Milanoviću će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 27. jula 2007. do 10. novembra 2008. godine.

On je osuđen u obnovljenom postupku nakon što je ukinuta presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom je 2008. oslobođen krivice.

S obzirom da je prvobitno oslobođen, a potom osuđen, Milanović ima pravo da se žali na osuđujuću presudu trećestepenom vijeću Vrhovnog suda FBiH.