Tužilaštvo BiH
0

Optužnica zbog nelicenciranog softvera

Sarajevo-x.com
U Tužilaštvu BiH danas je podignuta optužnica protiv Gološ Fahrudina zvanog Fare, rođenog 6.12.1975. godine u Tuzli gdje je i nastanjen, i preduzeća "Witnet" d.o.o. Tuzla zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 5. u vezi stava 1. KZ-a BiH.

Optuženi Gološ Fahrudin, kao suosnivač i direktor preduzeća "Witnet" d.o.o. Tuzla, tereti se da je u 2004. i 2005. godini, u namjeri da za ovo preduzeće i za sebe pribavi znatnu imovinsku korist, u ime i za račun ovog preduzeća potpisao ugovor sa Federalnim zavodom za zapošljavanje Federacije BiH o isporuci jedinstvenog informacionog sistema, kao i poseban ugovor o isporuci licenci Microsoft Office paketa.

U ovom ugovoru optuženi Gološ Fahrudin je preduzeće "Witnet" označio kao "Witnet Computer Engineering" d.o.o. Tuzla i predstavio ga kao ovlaštenog Microsoft partnera, iako je znao da to nije tačno. Gološ se u ovom ugovoru, između ostalog, obavezao Federalnom zavodu za zapošljavanje Federacije BiH ugraditi licencirane programe MS Office 2003 i Windows server 2003, kao i isporučiti licence za ove programe u ukupnoj vrijednosti od 437.116,80 KM, što je protivno odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

Optuženi je preko šefa servisa, koji je davao naloge instalerima koji su u Federalnom zavodu za zapošljavanje FBiH na području cijele Bosne i Hercegovine instalirali ove programe, naložio da bez odobrenja autora vlasnika programa Microsoft Corporacion USA instaliraju umnožene kopije programa, pa je tako instalirano 150 kopija programa MS Office 2003, 74 kopije Windows servera 2003 i samo 5 licenciranih Windows servera 2003 sa naljepnicama COA.

Nakon instaliranja ovih programa, optuženi je Federalnom zavodu za zapošljavanje Federacije BiH dostavio krivotvorenu količinsku licencu za 335 programa MS Office 2003, a za ove instalirane kopije programa Federalni zavod za zapošljavanje Federacije BiH je preduzeću "Witnet“ isplatio iznos od 437.116,80 KM.

Prema navodima optužnice, ovom prodajom preduzeće "Witnet" pribavilo je protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 422.780,80 KM, na štetu budžeta Federacije BiH, a istovremeno je prouzrokovana znatna šteta korporaciji Microsoft, USA.

Na ovaj način, bez odobrenja autora, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi, optuženi Gološ Fahrudin i preduzeće "Witnet" su umnožili i stavili u promet autorsko djelo, čime su pribavili znatnu imovinsku korist i prouzrokovali autoru znatnu štetu, čime su počinili krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava iz člana 243. stav 5. u vezi stava 1. KZ-a BiH,

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.