Za četiri godine
0

Zbog piraterije Sud BiH osudio 195 osoba

Piše: T. Sekulić
Na ulicama skoro svih bh. gradova mogu se vidjeti štandovi na kojima se ilegalno prodaju piratska izdanja nosača zvuka i slike. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine posljednjih godina aktivno radi na suzbijanju ovakvog oblika kriminala, no, kako tvrde, ovaj problem i dalje postoji s obzirom da u nadležnim organima nema dovoljno službenika koji bi svakodnevno nadzirali javna mjesta na kojima se prodaju takva izdanja.

Suzbijanje piraterije i zaštita autorskih prava jedan je od bitnih segmenata približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama, te je Tužilaštvo BiH nizom akcija u postdejtonskim godinama nastojalo suzbiti ovaj kriminal.

"Zahvaljujući akcijama koje smo provodili ukinute su čitave takozvane ”Aleje CD-ova”, odnosno mjesta gdje je postojalo više štandova na kojima su se prodavala nezakonito proizvedena piratska izdanja. Takva mjesta u BiH više ne postoje, a mi se i dalje borimo protiv distribucije nezakonito proizvedenih nosača zvuka i slike. U više navrata otkrili smo i osobe koje su posjedovale čitave “kućne pogone” za proizvodnju ilegalnih CD i DVD diskova i drugih nosača zvuka", kazao je za Sarajevo-x.com portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

On kaže kako je veoma bitno da se otkriju ti pogoni u kojima se proizvode ilegalni nosači slike i zvuka, jer se tako problem rješava “na izvoru”, mada se radi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju i neposrednih prodavača.

210 optužnica, 195 presuda

Od 2005. godine pa do kraja 2009. Tužilaštvo BiH je podiglo 210 optužnica protiv 223 osobe koje su optužene za zloupotrebu autorskih prava. Do sada je doneseno 179 presuda protiv 195 osoba, dok su ostali predmeti u fazi suđenja.

"Radeći po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA -e su izvršili na desetine pretresa objekata i zaplijenjivali različite količine ilegalno proizvedenih muzičkih CD-ova, DVD-ova sa filmovima, spotovima, zatim kompjuterske igrice i programe. Dešavalo se da se zaplijene količine od nekoliko desetina ili stotina, pa do više desetina hiljada ilegalno proizvedenih nosača zvuka i slike, a u jednoj zaplijeni je bilo oduzeto preko 20.000 ilegalno proizvedenih CD-ova i DVD-ova", rekao je Grubešić.

U protekloj 2009. godini na području Kantona Sarajevo provedena je akcija pod nazivom "Štand", a veća akcija je provedena i u Prijedoru. U tim akcijama zaplijenjena su dva teretna kombija ilegalnih piratskih izdanja, a protiv počinitelja je podignuta optužnica.

"Bitno je istaći da se kaznena djela iz oblasti autorskih prava ne odnose samo na krivotvorenje i prodaju piratskih izdanja CD-ova i DVD-ova, već i ilegalnog štampanja knjiga, ali i distribucija ilegalno proizvedenih kompjuterskih programa", dodao je Grubešić.

Slučaj Fahrudina Gološa

Naime, nedavno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Fahrudina Gološa i preduzeća "Witnet" iz Tuzle zbog sumnje da je Gološ u namjeri da za ovo preduzeće i za sebe pribavi znatnu imovinsku korist potpisao ugovor sa Federalnim zavodom za zapošljavanje Federacije BiH o isporuci jedinstvenog informacionog sistema, kao i poseban ugovor o isporuci licenci Microsoft Office paketa.

Gološ je svoje preduzeće predstavio kao ovlaštenog Microsoft partnera, iako to nije, te instalirao kopije programa Federalnom zavodu za zapošljavanje , te nakon toga dostavio krivotvorenu količinsku licencu na osnovu koje mu je isplaćeno 437.116,80 KM.

Optužnica protiv Gološa je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

"Veoma je važno da se agencije za sprovođenje zakona bore protiv ove negativne kriminogene pojave, kako bi se ona pokušala iskorjeniti ili svesti na najmanju moguću mjeru. Međutim, iako se provode aktivnosti na suzbijanju proizvodnje i distribucije piratskih izdanja u većim količinama, problem borbe protiv piraterije i spriječavanja ove pojave jako je izražen u distribuciji malih količina piratskih izdanja, zbog nepostojanja dovoljnog broja službenika u policijskim, pravosudnim i inspekcijskim organima, kako bi se svakodnevno nadzirala sva javna mjesta i prostori gdje se vrši prodaja", rekao je Grubešić za Sarajevo-x.com.