Tužilaštvo BiH
0

Optužnica za Mevlida Jašarevića i ostale do kraja aprila

SRNA
Tužilaštvo BiH podići će optužnicu protiv osumnjičenih za teroristički napad na zgradu američke Ambasade u Sarajevu prije isteka odluke o produžetku pritvora osumnjičenima, najkasnije do kraja aprila, rekao je Srni tužilac koji vodi istragu o ovom slučaju Dubravko Čampara.

"Radi se na istrazi i optužnica će biti sigurno podignuta prije isteka pritvora", rekao je Čampara.

Sud BiH ukinuo je 30. januara pritvor i uveo mjere zabrane Dini Pečenkoviću, osumnjičenom za saučesništvo u terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu koji je 28. oktobra prošle godine izvršio Mevlid Jašarević.

Prema rješenju Suda, pritvor za osumnjičene Mevlida Jašarevića, Muniba Ahmetspahića i Emraha Fojnicu 30. januara produžen je za naredna tri mjeseca.

    Pritvor za Jašarevića može trajati do 28. aprila, za Ahmetspahića do 29. aprila, a za Fojnicu do 8. maja.

    Mevlid Jašarević osumnjičen je za teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, a Ahmetspahić, Fojnica i Pečenković za saučesništvo u izvršenju ovog krivičnog djela.

    Istragom je utvrđeno da je Jašarević u Sarajevo na dan napada na američku Ambasadu stigao iz Gornje Maoče, odakle su ga dovezli Pečenković i Ahmetspahić. Oni su poslije hapšenja priznali da su dovezli Jašarevića.