BiH
5

Optužnica protiv vozača kamiona koji je graničnim policajcima ponudio mito

Klix.ba
Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Selvira Kamenjaševića, rođenog 16.01.1979. godine u Brčkom, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi 16.09.2014. godine, upravljajući kamionom firme u kojoj je uposlen, došao na Međunarodni granični prijelaz Brčko, na izlazu iz BiH, gdje mu je saopćeno da su za kamion i poluprikolicu koje je vozio istekle licence za prijevoz robe u međunarodnom transportu.

Nakon toga, optuženi je ušao u policijske prostorije Granične policije, gdje je dvojici policajaca ponudio nezakonit dar u vidu dvije novčanice od po 10 eura, kako bi ga pustili da izađe iz zemlje bez obzira na neispravnost dokumentacije, što su navedeni odbili i cijeli slučaj prijavili nadležnim organima.

Optuženi se tereti da je službenim osobama u institucijama Bosne i Hercegovine učinio dar ili kakvu drugu korist, da u okviru svojih ovlasti izvrše što ne bi smijeli izvršiti, čime je počinio kazneno djelo davanja dara i drugih oblika koristi iz članka 218. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.