Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv tri osobe za ratni zločin u Čajniču

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv triju osoba koje se terete da su na području općine Čajniče počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miluna Kornjače, rođen 6. januara 1954. u opštini Čajniče, gdje je i nastanjen, državljanin BiH;

Milorada Živkovića zvani Žika, rođen 11. maja 1956. u općini Čajniče, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, i Duška Tadića zvanog Rus, rođen 2. januara 1964. u općini Čajniče, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Sva trojica su u pritvoru.

Terete se da su za vrijeme rata u BiH u periodu od polovine aprila 1992. do kraja maja 1992. sudjelovali u općini Čajniče u širokom i sistematičnom napadu na civilno muslimansko stanovništvo koji su počinili pripadnici paravojne jedinice „Plavi orlovi“, policije i TO-a Srpske općine Čajniče, kao i paravojne formacija koje su dolazile iz Srbije i Crne Gore.

U optužnici se navodi da su optuženi, znajući za taj napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, postupali u namjeri da se izvrši progon muslimanskog stanovništva Čajniča na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi. Posljedice napada su da je bošnjačko stanovništvo protuzakonito zatvarano, ubijano, deportovano ili prisilno preseljeno, mučeno i podvrgnuto drugim nečovječnim djelima slične prirode koja su učinjena u namjeri nanošenje velike patnje ili ozbiljne ili fizičke povrede ili narušenja zdravlja.

U navedenom periodu optuženi Milun Kornjača je bio komandant paravojne jedinice „Plavi orlovi“, optuženi Milorad Živković je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Čajniče i član Kriznog štaba opštine Čajniče, a optuženi Duško Tadić bio je pripadnik paravojne jedinice „Plavi orlovi“.

Prema navodima optužnice, oni su sudjelovali u protupravnom lišavanju slobode civilnog bošnjačkog stanovništva, zatočenju civila u metalnom kontejneru dimenzija 2,5m x 3,5m i u Lovačkom domu na Mostini kod Čajniča. Bošnjački civili su bili zatočeni u krajnje skučenom prostoru, u nehigijenskim uvjetima, bez dovoljno zraka, svjetlosti, hrane i vode, ispitivani i zlostavljani, pri čemu su zadobijali teške tjelesne povrede praćene gubitkom svijesti, prijelomima kostiju i zuba.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi su 19. maja 1992. godine ili približno tog datuma, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudjelovali u ubijanju 11 zatočenih bošnjačkih civila u Lovačkom domu na Mostini pucanjem iz automatskih pušaka i aktiviranjem ručnih bombi kroz prethodno otvorena vrata na Lovačkom domu. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Uporedo s optužnicom Tužilaštvo BiH je uputilo i prijedlog za produženje pritvora prema navedenim osumnjičenima.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz državnog tužilšatva.