Sud BiH
0

Milun Kornjača i drugi danas se izjašnjavaju o krivici

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivici u predmetu Milun Kornjača i drugi, pred Odjelom I za ratne zločine Suda, zakazano je za danas u 11 sati.

Optužnica tereti Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se između ostalog navodi da su optuženi Kornjača, u svojstvu komandanta paravojne jedinice “Plavi orlovi”, optuženi Živković, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Čajniče i člana Kriznog štaba općine Čajniče i optuženi Tadić, u svojstvu pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi”, u periodu od polovine aprila pa do kraja maja 1992. godine, kao svjesni učesnici zločinačkog poduhvata, vršili progon civilnog muslimanskog stanovništva općine Čajniče.

Oni su, navodno, učestvovali u protupravnom lišavanju slobode i zatvaranju civilnog muslimanskog stanovništva koje je bilo podvrgnuto mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Optuženi su 19. maja 1992. godine ili približno tog datuma, nakon pogibije jednog pripadnika paravojne jedinice “Plavi orlovi”, sudjelovali u ubijanju 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu”, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe, navodi se u optužnici.