BiH
1

Optužnica protiv radnika UIO koji su uzimali mito

SRNA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv radnika Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Tuzli Nehre Joldić (49) iz Tuzle i Mevludina Đerzića, zvanog Đerza (35) iz Živinica, zbog primanja mita, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Joldićeva i Đerzić se terete da su neutvrđenog datuma, prije 16. marta, u Živinicama, radeći kao stručni saradnik i viši stručni saradnik za reviziju i kontrolu Regionalnog centara UIO u Tuzli, prilikom redovne kontrole poslovanja preduzeća Media Sky DOO Živinice, po prethodnom dogovoru, od vlasnika preduzeća Elvisa Mulavdića zatražili dar od 3.000 KM i jedan prenosivi kompjuter.

Zauzvrat bi oni u zapisniku o kontroli poslovanja preduzeća iznos utvrđenih obaveza po osnovu PDV-a, umjesto realno utvrđenih 26.000 KM umanjili na oko 4.000 KM.

U optužnici se navodi da je Mulavdić fiktivno pristao na ovaj dogovor, a prethodno je o tome obavijestio službenike Sipe, koji su po prijedlogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH proveli potrebne istražne radnje simuliranog davanja potkupnine i 16. marta je Mulavdić Joldićevoj predao 3.000 KM, koje je ona uzela i prisvojila.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama BiH, učestvovanjem u počinjenju krivičnog djela, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše što ne bi smjeli izvršiti, čime su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.