BiH
3

Optužnica protiv Pere Radišića za ratne zločine na području Teslića

Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Pere Radišića, zvanog Đango, rođenog 25.10.1955. godine u Tesliću, državljanina BiH.

Radišić se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik VRS, na području Teslića, sam ili sa drugim osobama, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti za protupravno lišenje slobode i odvođenje na prinudne radove, više osoba bošnjačke nacionalnosti, uslijed čega je prilikom izvođenja radova na prvoj borbenoj liniji, ubijeno najmanje šest žrtava, a već broj ih je ranjen.

Također, optuženi se tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, u više navrata počinio mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja i mučenja na izuzetno ponižavajuće načine žrtava bošnjačke nacionalnosti, koji su bili odvođeni na prinudne radove na borbenim linijama VRS, kao i za mučenje i zlostavljanje članova njihovih obitelji.

Optuženi Radišić se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.