Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv Mirsada Nadarevića zbog lažnog uzbunjivanja

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Nadarevića Struje, rođenog 24. aprila 1979. u općini Derventa, nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, koji se tereti za krivično djelo ugrožavanja osoba pod međunarodnopravnom zaštitom i krivično djelo ugrožavanja sigurnosti.

Optuženi se tereti da je 24. decembra 2009., u 14.43 sati, u trenutku kada se u kompleksu pravosudnih institucija BiH u Sarajevu nalazilo osoblje, između ostalih sedam sudija, jedan tužilac, dva savjetnika, deset ostalih službenika koji imaju diplomatski status i nalaze se pod međunarodnopravnom zaštitom, kao i više stotina domaćih uposlenika, uputio s pretplatničkog broja poziv na službeni broj telefonske centrale Suda i Tužilaštva BiH i izjavio da se u zgradi nalazi bomba.

Uposlenici institucija su, nakon poziva, evakuirani. Pregledom zgrade koji su izvršili službenici Odsjeka za protivdiverzionu zaštitu Državne agencije za istrage i zaštitu ustanovljeno da je dojava bila lažna.

Optuženi se tereti da je na taj način ugrozio osobe pod međunarodnopravnom zaštitom ozbiljnom prijetnjom da će napasti njih ili njene službene prostorije te je istodobno ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili organ više osoba izazvao uznemirenje građana i ugrozio njihovu sigurnost.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.