BiH
4

Optužnica protiv Gorana Ristića za ubistvo 23-godišnjaka u Grčici

Klix.ba
Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv dvadesetdvogodišnjeg Gorana Ristića iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je u Brčkom u maju ove godine zajedno s još jednom osobom na podmukao način lišio života M.D. starog 23 godine.

Prema zvaničnim rezultatima tužilačke istrage ubistvo se dogodilo 23. maja 2015. godine oko četiri sata ispred pekare "Dan i noć" u brčanskom naselju Grčica nanošenjem oštećenom većeg broja ubodnih rana od kojih je smrtno stradao.

Sveobuhvatnom istragom Tužilaštvo Distrikta utvrdilo je da je podmuklo ubistvo M.D. izvršeno upotrebom noževa nanošenjem dubokih ubodnih rana u predjelu vrata, leđa i nadlaktice oštećenog, a čemu je prethodila prepirka optuženog i njegovog saizvršioca sa oštećenim

Prema navodima optužnice, D.M. nije bio u mogućnosti suprostaviti im se u položaju između njih dvojice u koji su ga doveli, a sve u namjeri da ga liše života, pa su mu sa ukupno 5 udaraca izrazito jakog, sedam udaraca srednje jakog i jednim udarcem slabog intenziteta nanijeli 13 ubodnih rana i jednu reznu ranu u predjelu stražnje strane vrata, gornjih dijelova leđa i lijeve nadlaktice minimalne dubine oko 8 cm, usljed kojih je i nastupila nasilna smrt D.M.

Optužnicu protiv Ristića Tužilaštvo je s brojim dokazima dostavilo nadležnom sudu na dalji krivični postupak tereteći ga ovim aktom za krivično djelo ubistvo na svirep ili podmukao način. Istovremeno, Tužilaštvo je zatražilo da se optuženom ponovo produži pritvor usljed opasnosti od njegovog bjekstva te bojazni da će ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

Odlučujući u fazi prethodnog saslušanja nadležni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv optuženog potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio krivično djelo za koje ga Tužilaštvo tereti. Nakon podizanja i sudskog potvrđivanja optužnice procesuiranje ovog slučaja pred lokalnim pravosuđem Tužilaštvo Brčko distrikta BiH nastavlja zastupanjem optužbe pred Osnovnim sudom Distrikta. Inače, za krivično djelo ubistva na podmukao način koje je predmet optužnice protiv Ristića propisana je kazna zatvora u trajanju od najmanje deset godina.