{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv direktora "Tock Prometa" iz Novog Travnika

F
27.1.2009. u 16:19
0
0
Optužnica protiv direktora "Tock Prometa" iz Novog Travnika
0
Optužnica protiv direktora "Tock Prometa" iz Novog Travnika
Tužilaštvo BiH podiglo je, a Sud BiH potvrdio optužnicu Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, protiv tri osobe optužene za poresku utaju i pranje novca.
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Luce Tokalić (1964.), direktorice "Tock Prometa", Pere Tokalića (1964.), vlasnika Tock Prometa i pravnog lica Tock Promet d.o.o. Novi Travnik.

Optuženi se terete za krivično djelo utaje poreza na promet proizvoda, koje je, kako se navodi u optužnici, izvršeno sistematskom upotrebom takozvanih “fiktivnih preduzeća” i pranjem tako utajenog novca.

Optuženi u ovom predmetu terete se da su počinili krivična djela poreske utaje iz člana 272. stav 2. i člana 273. stav 3. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo pranja novca iz člana 209. stav 2. Krivičnog zakona BiH.

Kako se navodi u optužnici, Poreska uprava Federacije BiH i Ministarstvo finansija Federacije BiH su izračunali da je pravno lice, preduzeće „Tock Promet“ d.o.o. Novi Travnik, navedenim radnjama preduzetim od strane odgovornih lica Luce i Pere Tokalić, oštetilo budžet FBiH za ukupno 1.346.512 KM, što je rezultat nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH vodilo je istragu u saradnji sa Poreskom upravom Federacije BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova FBiH.

Tužilaštvo BiH posebno želi da pohvali napore zaposlenika Istražnog odjeljenja Poreske uprave Federacije BiH i Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH i njihov temeljit rad vezan za sakupljanje dokaza, ispitivanje osumnjičenih i prikupljanja dokumenata.

Ova optužnica predstavlja odličan primjer saradnje između više agencija za sprovođenje zakona i ta saradnja će se nastaviti, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: