{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužnica protiv bivših pripadnika odreda "Zulfikar" zbog ratnih zločina

F
13.6.2013. u 10:41
1
0
Optužnica protiv bivših pripadnika odreda "Zulfikar" zbog ratnih zločina
1
Optužnica protiv bivših pripadnika odreda "Zulfikar" zbog ratnih zločina
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nedžada Hodžića Džonija, rođenog 1969. u Novom Pazaru i Dževada Salčina Struje, rođenog 1956. u Gacku, državljanina BiH.
Optuženi se terete da su u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Štaba Vrhovne komande ARBiH, pod nazivom "Zulfikar", u vrijeme rata i oružanog sukoba, počinili kazneno djelo ratnih zločina nad žrtvama srpske i hrvatske nacionalnosti, na području Igmana, na lokalitetu hotela "Mrazište" i drugim lokacijama, u prvoj polovini 1993. godine.

Prema navodima optužnice, optuženi su osobno sudjelovali u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima žrtava, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine, seksualnim zlostavljanima, odsjecanjima dijelova tijela, zastrašivanjima i drugim nečovječnim djelima.

Jedan zarobljenik je smrtno stradao od posljedica premlaćivanja i zlostavljanja.

Žrtve nad kojima su zločini počinjeni su osobe srpske nacionalnosti koje su bile dovedene iz logora Silos i Krupa u Tarčinu, te žrtve hrvatske nacionalnosti, dovedene iz logora Musala u Konjicu.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv stanovništva iz članka 173. i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: