Tužilaštvo BiH
0

Optužnica protiv Avde Mujačića zbog krivotvorenja novca

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Avde Mujačića, koji se tereti da je počinio krivično djelo krivotvorenje novca.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Avde Mujačića, rođenog 11. maja 1957. godine u Sarajevu, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog.

Optuženi se tereti da je 12. novembra u Sarajevu, u večernjim satima, stavio u opticaj jednu krivotvorenu novčanicu u apoenu od 50 KM, za koju je znao da je krivotvorena jer je kod navedene novčanice po samom izgledu bilo očigledno odstupanje u pogledu kvaliteta papira i štampe u odnosu na originalne novčanice.

U optužnici se navodi da je optuženi, u svojstvu taksi vozača, ovu novčanicu, iskoristivši slabu vidljivost, kao kusur u taksiju vratio G.M., kojeg je prethodno prevezao na lokalnoj relaciji, a neispravnost navedene novčanice je G.M. uočio odmah po izlasku iz taksija.

Navedenu novčanicu je, navodi se u optužnici, optuženi Avdo Mujačić prethodno primio od N. N. mušterije, radeći kao taksist, prilikom naplate računa za obavljenu uslugu prijevoza. Optuženi se tereti da je lažni novac stavio u opticaj, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje novca, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.