Uhapšene četiri osobe
0

U Passat natočili pet litara goriva i platili lažnom novčanicom

FENA
Službenici Policijske stanice Nemila – Zenica jučer ujutro slobode su lišili četiri osobe iz Zavidovića zbog osnovane sumnje da su izvršile krivično djelo stavljanje u opticaj falsifikovane novčanice od 50 KM.

Akcija policijskih službenika uslijedila je nakon što je radnik benzinske pumpe "Zaaner“ u mjestu Donja Golubinja, općina Žepče, u 00.15 sati Policijskoj stanici Žepče prijavio da su nepoznate osobe stavile u opticaj krivotvorenu novčanicu od 50 KM, na način, da su osobe došle na pumpu vozilom Pasat, bijele boje, nepoznatih registarskih oznaka i zatražili da se u vozilo natoči pet litara goriva, nakon čega su izvršile plaćanje krivotvorenom novčanicom u apoenu od 50 KM.

Kako je saopćio MUPZDK, slobode su lišeni: B. A. (1988), F. E. (1979), M. M. (1989) i Š. S. (1986), svi iz Zavidovića.

"Izvršenim pretresom vozila pronađene su tri novčanice u apoenima od 50 KM, za koje je preliminarnim vještačenjem u MUP-u ZDK-a utvrđeno da su krivotvorene, kao i za spornu novčanicu koja je privremeno oduzeta od podnosioca prijave, nakon čega su privremeno oduzete novčanice dostavljene Centralnoj banci Bosne i Hercegovine radi vještačenja i ispitivanja", stoji u saopćenju MUPZDK-a.

Kako je istragom utvrđeno, krivotvorenu novčanicu u opticaj je stavio F.E. te će nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Tužilaštvu BiH protiv njega biti dostavljen službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krivotvorenje novca, iz člana 205. Krivičnog zakona BiH.