Sud BiH
0

Optuženi za zločine u Vitezu nije došao na ročište

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Marijan Kozina, optuženi za zločine počinjene u Vitezu, nije se pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine na ročištu na kojem se trebao izjasniti o krivnji.

Njegov branilac Ismet Mehić rekao je da nepojavljivanje optuženog znači da se “ne osjeća krivim”.

Tužilac Tužilaštva BiH, Mirko Lečić, predložio je Državnom sudu da izda nalog za hapšenje Kozina.

Sud će donijeti odluku o određivanju pritvora naknadno.

Tužiteljstvo BiH tereti Marijana Kozinu za zločine nad Bošnjacima počinjene u Vitezu u junu 1993. godine. U optužnici se navodi da je Kozina, bivši pripadnik jedinice za specijalne namjene “Vitezovi” pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) u Vitezu, učestvovao u ubistvima pet civila u naselju Klupe u blizini Viteza. Tužiteljstvo smatra da je on, zajedno sa drugim pripadnicima jedinice “Vitezovi”, nasilno izveo troje bošnjačkih civila iz njihovog stana i zaplijenio njihovu imovinu.

Optužnica navodi da su “civili izvedeni iz stana i odvezeni autom do mjesta zvanog Klupe, gdje su ih izvukli iz auta i ubili pored rijeke Lašve, pucajući u njih iz vatrenog automatskog oružja”. Kako se dalje navodi, optuženi se zatim vratio po dva bošnjačka civila, koja su ostala u stanu, odveo ih u Klupe i ubio.

Kozina, koji živi u Hrvatskoj, identificiran je putem suradnje sa međunarodnim vlastima, prenosi BIRN - Justice Report .

Optužnicu protiv Kozine Sud BiH je potvrdio u decembru 2010. godine.