BiH
0

Optuženi Vlačo dolazio je u "Nakinu garažu"

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Na suđenju za zločine počinjene na području Vogošće, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je tokom zatočeništva u “Nakinoj garaži” viđao Branka Vlaču koji se zatvorenicima predstavio kao upravnik.

Rašid Hodžić ispričao je da zajedno sa bratom i ostalim muškarcima iz sela Svrake odveden u prostorije vulkanizerske radnje u Vogošći, poznate pod imenom "Nakina garaža".

Kako je kazao, zajedno sa oko 150 mještana bio je zatvoren 20 dana u “Nakinoj garaži”, gdje je prvi put vidio optuženog Branka Vlaču.

"Vlačo je došao čim su nas doveli. Sve je fino govorio. Rekao je da će nam tu biti dobro, da nas niko neće maltretirati. Moram da kažem da se prema nama nikada nije loše ponašao, ali drugi jesu", objasnio je svjedok.

U nastavku svog iskaza, svjedok je rekao da su tokom noći u "Nakinu garažu" dolazili nepoznati vojnici, koji su se predstavljali kao "Arkanovci" i koji su zatočenike psihički i fizički maltretirali.

"Dođe, izvede te ispred garaže i udara rukama, nogama, kundacima, čime stigne. Kad ne tuku, onda nas tjeraju da pjevamo pjesme, uglavnom pogrdne pjesme o muslimanima", objasnio je Hodžić.

Tužilaštvo BiH tereti Branka Vlaču da je, kao upravnik logora "Nakina garaža", "Planjina kuća", "Sonja" i "Bunker" u Vogošći, od maja do novembra 1992. godine učestvovao u širokom i sistematičnom napadu srpskih snaga usmjerenom protiv civilnog stanovništva.

Svjedok Hodžić ispričao je i da je nakon 20 dana provedenih u "Nakinoj garaži" prebačen u "Planjinu kuću" u Semizovcu, gdje je proveo još mjesec dana, zajedno sa bratom.

"U 'Planjinoj kući' smo morali da spavamo, ali su nas tokom dana puštali da idemo kući. Tamo nikada nisam vidio Vlaču, niti sam doživio bilo kakve batine. Najgore što se desilo je što mi je brat jedne noći, zajedno sa još 12 zatočenika, odveden i što nikoga od tih ljudi ni do danas nisu pronašli", objasnio je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Hodžić je ispričao da je u "Planjinoj kući" bio do sredine jula 1992. godine, kada je, zajedno sa porodicom, uspio da pređe na teritoriju Armije RBiH (ARBiH). Na pitanje odbrane zašto se nikada zatvorenici u "Nakinoj garaži" nisu žalili Vlači da ih nepoznati vojnici maltretiraju, svjedok je kazao da su bili u strahu i da tako nešto nisu smjeli uraditi.

"Ako kažemo nešto danas, sve smo mislili, biće gore sutra. A, Vlačo je bio fin prema nama, pa nismo htjeli da se to promijeni", objasnio je Hodžić. Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj, javlja BIRN - Justice Report.