Sud BiH
0

Optuženi Branko Pudić: Premlaćivanja u logoru Luka

FENA
Svjedočeći u svoju korist pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, optuženi Branko Pudić je rekao da je u maju i junu 1992. godine vidio premlaćivanja zatvorenika u ratnom logoru Luka, ali da u njima nije učestvovao, javio je BIRN - Justice Report.

Od 24. maja 1992. godine, po naređenju tadašnjeg načelnika policije Dragana Veselića, bio je raspoređen u logor Luka u Brčkom kao stražar, rekao je.

“Pošto je znao da se u Luci dešavaju premlaćivanja logoraša, Veselić me je poslao da vidim šta se dešava te da ga o svemu izvještavam.

U Luci sam bio do 15. juna i za to vrijeme sam vidio grozne stvari. Većinu zatvorenika sam lično poznavao. Ljudi su bili premlaćivani i zlostavljani, ali nisam vidio da je neko ubijen”, rekao je Pudić.

Vidio je kako se srpski vojnici "koji nisu smjeli ići na liniju" iživljavaju nad nemoćnim civilima te pljačkaju po gradu.

“U dva navrata sam vidio Gorana Jelisića zvanog Adolf kako lično premlaćuje zatvorenike, prvi put Amira Didića, a drugi put Andriju Tufekdžića.

Oba puta sam o tome obavijestio načelnika i znam da je on slao interventni vod milicije u Luku da to spriječi. Zbog toga mi je i sam Jelisić prijetio”, ispričao je Pudić.

Po njegovim riječima, najodgovorniji za zločine u logoru Luka bio je Goran Jelisić.

“On je bio gospodar života i smrti u to vrijeme. Krišom sam probao pomoći nekim zatvorenicima koje sam poznavao, ali sam na kraju zbog svega što sam doživio i Jelisićevih prijetnji, zatražio premještaj te sam nakon toga otišao na prvu borbenu liniju”, kazao je optuženi i dodao da je u ratu nastojao da pomogne kome god je mogao.

Na ovom suđenju, u korist odbrane je svjedočio i Sadik Ibrišević, koji je rekao da je prije rata, kao policajac radio s Pudićem i da ga zna kao “dobrog i pouzdanog čovjeka”.

“Ja sam bio u Luci dva dana, ali za to vrijeme tamo nisam vidio Pudića niti sam tada a ni poslije čuo od drugih da je nekome učinio nešto loše”, naveo je Ibrišević.

Na narednom ročištu, 25. septembra, Pudićeva odbrana će uložiti materijalne dokaze te će biti iznijete završne riječi nakon čega će biti određen termin izricanja presude.

Branku Pudiću je optužnicom u šest tačaka stavljeno na teret da je kao policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom, odnosno stražar u logoru Luka u Brčkom, mučio, nanosio velike patnje i učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenika.

Goran Jelisić je pred Haškim tribunalom 2001. godine priznao krivicu za zločine počinjene u Brčkom i osuđen je na 40 godina zatvora.