BiH
0

Optimizam parlamentaraca pred izjašnjavanje Predstavničkog doma o budžetu FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije glasat će za budžet Federacije Bosne i Hercegovine, predložen iz Vlade FBiH, na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta najavljenoj za 22. decembar.

Podršku će dati i Savez za bolju budućnost BiH, rečeno je Feni iz poslaničkog kluba te stranke, dok su iz Socijaldemokratske partije BiH najavili da će i oni to učiniti ako bude prihvaćen set amandmana SDP-ovih poslanika, u protivnom, ne. Iz ove stranke izjavljuju da se njihovi amandmani između ostalog odnose na izdvajanje novca za finansiranje seta antikoruptivnih mjera.

Iz stranaka koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH najavili su sjednicu poslaničkog kluba za ponedjeljak, dan uoči izjašnjavanja Predstavničkog doma.

Poslanici Demokratske fronte neće podržati budžet, jedna od osnovnih primjedbi je da u njemu nema ništa od razvojne komponente, rečeno je Feni.

Sugovornici iz nekih stranaka nadaju se da će Federacija ući u narednu fiskalnu godinu s budžetom izglasanim u Parlamentu u tekućoj godini.

To će biti moguće jedino ako oba parlamentarna doma podrže do Nove godine budžet u istom tekstu.

Dom naroda u četvrtak nije dao većinsku podršku, ali i u tim okolnostima moguće je da do kraja decembra ovaj Dom zasjeda još jednom i eventualno podrži budžet u varijanti u kojoj ga, potencijalno, 22. decembra odobri Predstavnički dom, naglašavaju članovi stranaka iz kojih je najavljena podrška.