{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Opstanak i ekonomski razvoj prioriteti rezolucije Saveza za promjene

S
23.10.2017. u 13:27
2
6
Opstanak i ekonomski razvoj prioriteti rezolucije Saveza za promjene
2
Opstanak i ekonomski razvoj prioriteti rezolucije Saveza za promjene
Foto: Arhiv/Klix.ba
Obavezivanje bh. entiteta Republika Srpska i njenih institucija na obezbjeđivanje pune zaposlenosti, povećanje plata, rast penzija i bruto domaćeg proizvoda (BDP), te rasterećenje privrede i smanjenje poreskih stopa, prioriteti su predložene rezolucije o strateškim ciljevima Republike Srpske za period od naredne do 2023. godine, saopćeno je iz NDP-a.
Ovim dokumentom, koji su predložili klubovi poslanika stranaka Saveza za promjene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a nije uvršten na dnevni red 22. redovne sjednice, određuju se strateški koraci o pitanju bezbjednosnih integracija, navodi se u saopćenju .

Rezolucijom bi se Republika Srpska obavezala na dostizanje godišnjeg rasta BDP-a u lančanom iznosu od pet odsto, te povećanje opće zaposlenosti radno sposobnog stanovništva u godišnjem lančanom iznosu od četiri posto.

"Rast prosječnih plata i najniže garantovane plate iznosio bi 60 posto realnog ekonomskog rasta BDP-a godišnje mjereno lančanim indeksom, a prosječna penzija dostigla bi nivo 50 posto prosječne plate u Republici Srpskoj", navodi se u tekstu predložene rezolucije.

U predloženom dokumentu se dodaje da bi entitet Republika Srpska, zajedno sa vlastima BiH i FBiH, radila na smanjenju direktnih i indirektnih poreza, tako što bi smanjila opterećenje direktnih poreza za 10 posto, a opterećenje indirektnih povećala za pet posto, uz uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Rezolucijom bi se RS obavezao na davanje pune podrške BiH u procesu evropskih integracija, koristeći se mehanizmom koordinacije, a sve s ciljem otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja već do kraja 2018. godine.

U saopćenju se navodi da su poštivanje i implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao njegovog sastavnog dijela, polazna osnova za rješavanje svih otvorenih pitanja u BiH.

Pitanje vojnog statusa i međunarodnih vojnih i bezbjednosnih integracija bilo bi tretirano u skladu sa regionalnim bezbjednosnim kontekstom, prateći pritom politike koje prema ovom pitanju zauzima Republika Srbija.

"Sve do konačne odluke Srbije o njenom odnosu prema integracijama u vojne saveze, Republika Srpska ne može podržavati ulazak BiH u bilo kakve vojne saveze, uključujući i NATO", dodaje se u predloženoj rezoluciji.

Predloženom rezolucijom konstatuje se da BiH nema suštinski suverenitet, te da ne može, u momentu u kojem se na njenom teritoriju nalaze međunarodne vojne snage i mirovne misije, samostalno odlučivati o bezbjednosnim integracijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: