Odbijen prijedlog opozicije
0

Opstala kantonalna Vlada u Sarajevu

SRNA
Skupština KS
Skupština KS
Skupština Kantona Sarajevo nije danas prihvatila prijedlog 13 poslanika opozicionih partija o izglasavanju nepovjerenja kantonalnoj Vladi. Nakon rasprave na današnjoj posebnoj sjednici, za ovu tačku je glasalo 12 poslanika, 18 se izjasnilo protiv, dok su dva bila suzdržana.

Predlagači su inicijativu obrazložili činjenicom da Vlada do isteka prethodne budžetske godine nije podnijela Skupštini prijedlog kantonalnog budžeta, za šta nije bilo objektivnih razloga, već je to uzrukovano isključivo unutrašnjim odnosima u Vladi Kantona Sarajevo.

    	Opozicione stranke tvrde da ovaj saziv Vlade ne može riješiti nagomilane probleme kojima je i sam doprinio, te da su izjave koje izražavaju netrpeljivost među ministrima i premijerom Besimom Mehmedićem, a zasnivaju se isključivo na stranačkoj pripadnosti, pretvorile Vladu u poligon međustranačkog obračunavanja između SDA i Stranke za BiH.

Mehmedić je prihvatio kritike, ali je istakao da je bilo mnogo situacija u kojima je  kantonalna Vlada reagovala brzo i kvalitetno. On tvrdi   da   je ovo "jedina Vlada u BiH čiji rad je potpuno transparentan". 

    	Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi pokrenuli su poslanički klubovi Socijaldemokratske partije, Bosanske patriotske stranke - Sefer Halilović i Socijaldemokratske unije BiH.