Da li je sporna?
194

Opravdano ili ne: Ilustracija povodom ramazana u Sarajevu izazvala raspravu na društvenim mrežama

V. K.
Dio ilustracije koji je izazvao najveće rasprave
Dio ilustracije koji je izazvao najveće rasprave
Nakon što je početkom februara plakat za ljetnu školu u Mostaru i izostavljanje munara izazvao veliku buru na društvenim mrežama, čini se kako slična sudbina očekuje i plakat Islamske zajednice povodom obilježavanja ramazana.

Povodom početka ramazana Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo izradila je promotivni plakat za društvene mreže na kojem između ostalog stoji natpis "Ramazan mubarek".

Dok sam naziv plakata nije sporan, pojedinim korisnicima društvenih mreža zasmetala je panorama Sarajeva u pozadini.

Naime, na plakatu koji simbolizuje Sarajevo između ostalog nalaze se i žičara, relej na Humu, sarajevski sebilj, Vijećnica i mnogi drugi objekti.

Također, na ilustraciji su nacrtane i najpoznatije džamije u Sarajevu.

Ipak, nekim građanima zasmetalo je to što se na ovom plakatu nisu našli i drugi vjerski objekti poput Katedrale, Saborne crkve ili sinagoge što bi, prema njihovom mišljenju, predstavljalo pravi simbol multikulturalnosti i multikonfesionalnosti.

Međutim, ono što svakako treba naglasiti jeste da su također i drugi korisnici društvenih mreža komentirali ovu ilustraciju te su poručili kako u njoj nema ništa sporno jer je riječ o ramazanskoj ilustraciji te da nije nužno kako ona mora sadržavati i vjerske objekte koji se odnose na pripadnike drugih religija.