BiH
4

Opozicija u Velikoj Kladuši: 100 dana sramote aktuelne vlasti i načelnika Abdića

Piše: M. Ć.
"100 dana kladuške sramote" riječi su kojima su opozicione stranke u Velikoj Kladuši opisale postizborni period u ovom gradu pod novom vlašću koju predvodi Laburistička stranka i načelnik Fikret Abdić.

Iz opozicionih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Velika Kladuša SDA, DNZ, Nezavisna lista "Pokrenimo Kladušu", A-SDA i KSPP poručili su da nisu zabilježeni, niti se naziru, bilo kakvi pozitivni pomaci aktuelne vlasti u Velikoj Kladuši u kontekstu boljeg života građana ove lokalne zajednice.

S druge strane, istakli su da vlast predvođena Laburističkom strankom i dvoje nezavisnih vijećnika gleda isključivo vlastite interese.

"Ova vlast je sama sebi svrha. Njena jedina aktivnost su kadrovske križaljke i rješenja. Svjedoci smo da je u enormno kratkom roku zaposlen veliki broj savjetnika općinskog načelnika, a traže se i zapošljavanja u drugim institucijama i preduzećima što ide na teret općinskog budžeta", kazao je Ejub Keserović, predsjednik kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

Iz opozicije su istakli i da se rad Općinskog vijeće uzurpira na način da načelnik Abdić samovoljno vrši imenovanja direktora javnih preduzeća i nadzornih odbora. Poručili su da su sva nova upošljavanja nepotrebna i da neće polučiti nikakve pozitivne efekte, ni za Općinski organ uprave, ali ni građane.

"Načelnik je donio i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji s kojim je imenovao devet savjetnika, iako je federalni Zakon o organizaciji rada uprave predvidio da načelnik donosi Pravilnik, ali Općinsko vijeće daje saglasnost i potvrđuje ga", istakao je Braco Kordić, predsjednik kluba vijećnika DNZ-a.

Iz opozicije smatraju da je potrebno izvršiti sistematizaciju rada Općinskog organa uprave sa postepenim smanjenjem broja zaposlenih te povećanjem efikasnosti rada.

Konačno, kazali su da aktuelna vlast u Velikoj Kladuši nema viziju napretka i da je trenutno u totalnoj blokadi, kako medijskoj, tako i od strane brojnih institucija i organizacija.