Oštre kritike
27

Opozicija u RS-u: Referendum suspendovan na zahtjev stranaca koji su Dodiku zaprijetili sankcijama

Piše: A. Z.
Foto: BN TV
Foto: BN TV
Nakon što je Narodna skupština RS jutros suspendovala odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, opozicija u ovom bh. entitetu je kazala da odluka nije suspendovana, nego bezuslovno poništena na zahtjev zapadnih diplomata koji su zaprijetili vladajućoj koaliciji sankcijama. Poručili su da je politika SNSD-a smetnja budućnosti Republike Srpske i da se ovaj entitet može nadati normalnom životu tek kada oni postanu prošlost.

"Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack prije nekoliko dana je poručila Miloradu Dodiku da ne prihvata nikakvu suspenziju referenduma, nego traži da se on stavi van snage. Vladajuća većina je donijela odluku o stavljanju van snage odluke o referendumu, to znači da su ga bezuslovno poništili. Priča da ga samo suspenduju pada u vodu. Dodiku, Nedeljku Čubliroviću i skupštinskoj većini je saopćeno da će RS biti izolovana i da će joj biti zabranjena finansijska sredstva svih fondova, kao i da će se naći na listi zabrane ulaska u strane zemlje ukoliko usvoje odluku o referendumu. Svi oni koji su se junačili da će izginuti za politički interes RS-a su pokazali da na to nisu spremni, hvatajući se za nepostojeći konsenzus", kazao je Dragan Čavić (NDP).

Vukota Govedarica (SDS) je istakao da vladajuća koalicija nikada nije ni imala ozbiljne namjere da održi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Dodik je saopćio javnosti da neće ići u sprovođenje odluke o referendumu jer bi ona mogla dovesti do nesagledivih posljedica i odvesti RS u potpunu izolaciju, a samo sedmicu kasnije je shvatio da je razgolićen i pokušao je kompletnu odgovornost svaliti na opoziciju. Mi smo tražili da sprovedu odluku o referendumu koja je više od dvije godine stajala skrivena u Službenom glasniku, što upućuje da nikada nije ni bila ozbiljna namjera. Ovako nešto se drugi put dešava u NSRS-u. Zabrinjavajući je veliki stepen političkog primitivizma koji je od NSRS-a napravio cirkus u kojem Dodik smatra da je glavni žongler, a svi ostali klovnovi. On je još jednom pokazao u kakvom moralnom rastrojstvu se nalazi i koliko je mentalno neuračunjiv", rekao je Govedarica.

Branislav Borenović (PDP) je konstatovao da je vladajuća koalicija najveća smetnja normalnom razvoju RS-a jer ima loše i opasne namjere koje nose izuzetno visoku cijenu za politički i ekonomski prosperitet ovog entiteta.

"Nismo čuli konkretan razlog za odustajanje od referenduma koji je bilo veliki politički zamajac SNSD-a na izborima. Sjednica NSRS-a je pokazala, ne samo da je njihova politika smetnja budućnosti RS, nego da je bilo kakav poziv na jedinstvo laž i prevara. Vidjelo se da su poslanici SNSD-a postiđeni. Uvjereni smo da će sve to vrlo brzo biti prošlost, jer kad oni budu prošlost, RS se može nadati normalnom životu", istakao je Borenović.