Saznaje Klix.ba
60

Opozicija u RS-u odbila rukovanje s članovima CIK-a, oni napustili Narodnu skupštinu

D. Be.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Članovi Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i Jovan Kalaba napustili su Narodnu skupštinu RS-a nakon što im je saopćeno da se opozicionari neće rukovati s njima prilikom dodjele certifikata, saznaje Klix.ba.
Poslanici iz redova opozicije (PDP i SDS) su ranije danas preuzeli certifikate u stručnoj službi Narodne skupštine RS-a i tako izbjegli susret s Arnautovićem i Kalabom na sjednici skupštine.

Razlog zbog kojeg ne žele rukovanje i fotografisanje s članovima CIK-a leži u činjenici da opozicija smatra da je pokradena na izborima, posebno u utrci za predsjednika RS-a. Iako su tražili ponavljanje izbora, CIK je odbio taj zahtjev i proglasio Milorada Dodika pobjednikom u borbi za entitetskog predsjednika.

Danas u 12 sati je zakazana konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani poslanici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici RS-a Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Kako je Klix.ba jučer pisao, članovi CIK-a nisu dobili poziv za konstitutivnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH jer bi ih, kako saznajemo, dočekao sličan scenario.

Iz CIK-a je danas saopćeno da se ipak nadaju da će njihovi članovi dobiti poziv za konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH, jer je to uvijek bila praksa.