BiH
2

Opozicija u BiH ukrupnjivanjem prijeti strankama na vlasti

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Nermin Pećanac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Socijaldemokratskoj uniji, Našoj stranci, Stranci penzionera/umirovljenika BiH i Liberalno demokratskoj stranci danas se pridružila Posavska stranka kao potencijalna članica opozicionog Bloka 14.

Ove stranke će u narednim sedmicama predstaviti zajednički ekonomski program koji se fokusira na jačanje malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji. Prema riječima Dennisa Gratza, predsjednika Naše stranke, upravo ovi poduzetnici kreiraju kapital, pune budžet države i zapošljavaju građane.

"Opterećenje po zaposleniku u Federaciji BiH iznosi 71 posto. Konkretno, ovo znači da svako ko prima plaću u iznosu od 1.000 KM, zapravo prima 1.710 KM jer država uzima ostatak i raspolaže tim novcem bez da se radnik išta pita. U praksi to znači da neko ko radi 10 sati ustvari radi 17 sati jer sedam sati odlazi državi", kazao je Gratz.

Ninoslav Sušilović, predsjednik Posavske stranke, kaže da se u kantonu iz kojeg dolazi od završetka rata vlast nije promijenila.

"Tamo sve vrijeme vlada HDZ koji je trenutno u koaliciji sa HDZ-om 1990. To što imamo istu vlast godinama nije rezultat što imamo dobru vlast već zbog toga što se vlast ne koristi za stvaranje uslova za bolji život nego isključivo kao instrument održavanja na toj vlasti. Nažalost, lijevi i desni su pokazali da su samo kriminalci. Vjerujem da ima ljudi u ovoj državi koji mogu pružiti jednu drugu priču i nadu za opstanak, budućnost i život na ovim prostorima", kazao je Sušilović.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke Amir Husarić kaže da se nada kako će ova koalicija do izbora naredne godine biti veoma značajan blok.

"Želim poručiti svima onima koji vode zemlju, a lične interese stavljaju ispred interesa ove države, da odu kako bi i ona postala ekonomska velesila"; kazao je Husarić.

Predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH Mehmed Nurkanović kaže da je žalosno to što nam zvaničnici Evropske unije svakodnevno šalju teške poruke i da ne možemo koristiti predpristupne fondove.

Nermin Pećanac, predsjednik SDU BiH, kaže da će kampanja koja slijedi biti katastrofa u kojoj se neće pričati ništa dobro za BiH.

"Građani su dokazali da neće ove koji su sada na vlasti, ali smo i mi iz opozicije krivi što nismo to prepoznali i što nismo ranije uradili ovo što radimo. Svoju odgovornost ne krijemo", kazao je Pećanac.

On kaže kako su vrata Bloka 14 otvorena svim strankama u BiH koji žele dobro BiH, na principu partnerstva a ne dominacije jedne stranke.