Mnogo kritika
63

Opozicija propituje Nenadića: Ko je Srbin u Vladi, šta ćete s Budnjama, hoćete li popuniti kulturu

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnici opozicionih političkih stranaka u Skupštini Kantona Sarajevo postavili su brojna pitanja kandidatu za premijera KS Mariju Nenadiću. Pitanja su uslijedila nakon što je mandatar predstavio zastupnicima svoj ekspoze.

Zastupnik NiP-a Elmedin Konaković pitao je Nenadića da li mu je imalo neugodno zbog svih skandala koji su obilježili imenovanje novog saziva Vlade KS, da li tvrdi da su sve proceduru ispoštovane dodajući da su u toku procesa imenovanja četiri kandidata za ministre odustala od kandidaturu.

Pitao je i kakav će biti njegov odnos "prema svim Budnjama ovog grada", je li sam birao ministre ili su ih predložile političke stranke, kakav je njegov stav o stanju na KCUS-u za vrijeme dok je direktor bio aktuelni kandidata ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića, ali i trenutnom stanju na KCUS-u, odnosno dok se ne poziciji direktorice nalazi Sebija Izetbegović.

"Da li je moguće da niste smjeli nijednom napisati KCUS. Klinički centar nije predmet interesovanja u ekspozeu, osim ako nam Vi ne kažete ovdje", rekao je Konaković.

Zastupnik NiP-a Vedran Jakupović kazao je kako je teško bilo čitati ekspoze ukoliko se uzme u obzir ogroman broj gramatičkih grešaka u njemu. On je pitao Nenadića da li se stvarno namjerava zalagati za borbu protiv korupcije ili je to na način na koji se moglo vidjeti u medijima prošle sedmice.

Za riječ se javila i zamjenica dopredsjedavajućeg Skupštine KS Danijela Kristić koja je pitala Nenadića da li je vodio računa o spolovima jer zakon kaže da u Vladi KS mora bit 40 posto žene, odnosno četiri ili čak pet žena.

"Mislite li popunjavati mjesta u Kulturi jer smo čuli da ima slobodnih mjesta? Da li se zalažete za zapošljavanje putem javnih konkursa?", pitala je Kristić.

Ona je pitala kandidata za ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića zbog čega nikada nije javno demantovao navode koje je iznijela direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, a odnose se na katastrofalno stanje je zatekla u KCUS-u nakon mandata Rusmira Mesihovića i Farisa Gavrankapetanovića.

Zastupnica Naša stranka Neira Dizdarević pitala je kandidata za premijera KS Maria Nenadića da javno kaže da li je on stranački ili nestranački kandidat, da li smatra da ima legitimitet da obnaša funkciju premijera jer je na izborima osvojio skormni broj glasova.

Samostalni zastupnik Damir Marjanović pitao je Nenadića koje aktivnosti Vlada KS namjerava poduzeti u vezi s poražavajućim rezultatima PISA testiranja, koji je njegov stav o izdvajanjima za nauku te o reorganizaciji Ministarstava obrazovanja KS, odnosno osnivanje ministarstva koje će se baviti samo visokim obrazovanjem.

Zastupnik NiP-a Elvedin Okerić tražio je da mu se odgovori kakav će odnos biti Vlade KS prema Tužilaštvu BiH, ko je ministar koji se izjašnjava kao Srbin i koje su njegove mjere kada je riječ o borbi protiv korupcije.