Izmjene Poslovnika
82

Opozicija predstavila plan za deblokadu rada Parlamenta BiH: Devet zastupnika sve koči

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) obratili su se medijima u povodu inicijative za izmjene Poslovnika o radu, a koje bi trebale omogućiti normalan rad ovog organa državne zakonodavne vlasti.
Šarović je rekao da su SDS i PDP pokrenuli inicijativu za izmjene Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koje bi trebale dovesti do deblokiranja rada ovog doma.

"Smatramo da je naša inicijativa legitimna i ozakonjena i da ima za cilj omogućiti normalno funkcionisanje Zastupničkog doma PSBiH. Vjerujemo da ćemo uspjeti u ovoj inicijativi koja je i legitimna i društveno opravdana", rekao je Šarović.

Istakao je da bosanskohercegovačka ekonomija trpi zbog nerada Parlamentarne skupštine BiH, jer mnogobrojni sporazumi stoje na čekanju.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Mislim da ćemo uspjeti osigurati i podršku drugih stranaka. Za sada je 14 zastupnika potpisalo ovu inicijativu, a tek smo počeli prikupljanje potpisa", kazao je Šarović.

On je rekao da se izmjene Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH odnose na omogućavanje formiranja stalnih parlamentarnih tijela, odnosno komisija, bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje državnog organa zakonodavne vlasti.

Objasnio je da je suština u tome da članove komisija, ako stranke ne mogu postići dogovor, bira Kolegij Zastupničkog doma PSBiH, a ukoliko ni tu ne bude dogovora, onda komisije formiraju stranke koje su spremne delegirati svoje zastupnike u radna tijela.

On smatra da će vanredna sjednica Zastupničkog doma PSBiH vjerovatno biti zakazana za iduću sedmicu, a da će se početkom sedmice definitivno znati precizan datum. Na pitanje da li imaju pozitivan signal iz SDA, Šarović je kazao da očekuje pozitivan signal od svih stranaka koje žele da rade.

Šarovića su novinari pitali i da prokomentariše navode predsjednika Francuske o BiH kao "tempiranoj bombi". On je rekao da ne dijeli stav s predsjednikom Francuske i da mnogi zvanični izvještaju govore kako Emmanuel Macron nije upravu.

Zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu PSBiH Branislav Borenović rekao je da je krajnje vrijeme da stranke reaguju, jer se već godinu čeka konstituisanje Zastupničkog doma PSBiH koji je blokiran.

"Komisije imaju veliki značaj u PSBiH. Mnogo veći nego u drugim parlamentima u Bosni i Hercegovini", kazao je Borenović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kako kaže, ovim prijedlogom omogućilo bi se formiranje parlamentarnih komisija dodajući da je krajne vrijeme da profunkcioniše Zastupnički dom PSBiH, jer više od 300 tačaka čeka da državni organ zakonodavne vlasti počne raditi.

"Tu je i budžet za 2019. godinu. Želimo poslati poruku da je veoma važno da Zastupnički dom PSBiH radi u normalnom kapacitetu. Želimo da se ovakvo nešto uradi i u Domu naroda PSBiH. Veoma je loše, besmisleno i štetno za cijelu BiH da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše. Zbog devet zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH ne funkcioniše Parlamentarna skupština BiH", rekao je Borenović.

Licemjernim je ocijenio situaciju u kojoj parlamentarci primaju plaću i putuju po konferencijama, a u isto vrijeme blokiraju rad Parlamentarne skupštine BiH. Novinarima je rekao da svoje potpise na inicijativu nisu stavili SDA, HDZ BiH i SNSD, ali da to ne znači da se neki možda neće predomisliti.

Kako kaže, inicijativu su za sada podržali zastupnici SDP-a, A-SDA, Naše stranke i Demokratske fronte.