Bitka za Predsjedništvo
159

Opozicija predstavila Bećirovića, tvrde da je ovo jedan od najvažnijih trenutaka nakon rata

S. M.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na današnjem predstavljanju zajedničkog kandidata sedam stranaka opozicije iz reda Bošnjaka za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića javnosti su se obratili predsjednici stranaka.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je na početku kazao da su jedan značajan period radili ozbiljno na ovom procesu koji je danas okončan.

"Vidjeli ste sami u ovoj krizi da je BiH bila bez diplomatske - konzularne mreže. želimo da se tamo imenuju najkompententiji kandidati", rekao je Nikšić.

Istakao je podrška neće biti ograničena samo na prisutne stranke već i dodatni broj stranaka koje će podržati Bećirovića.

"Bećirović je čovjek koji mora drugi put da pobjedi da bi osvojio mandat u Predsjedništvu. Ja sam siguran da uz ovakvu podršku na sljedećim izborima ćemo dobiti člana Predsjedništva koji će biti predstavnik svih građana", smatra Nikšić.

Skupu se obratio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

"Bez imalo patetike mi danas prisustvujemo možda najvažnijem trenutku nakon završetka agresije na BiH. Prvi put imamo ujedinjenu opoziciju koja će se boriti za državu bez podjela"; istakao je Radončić, te dodao da je ovaj skup stranaka predstavlja "armirani beton".

On smatra da je Bećirović jedan iskusan i stabilan političar te da je potpuno siguran da će on znati da odgovori visini zadatka.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je okupljanje opozicije presedan koji nakon agresije nikad nije viđen te da je bilo pokušaja al ne na ovaj način.

"Da smo razmišljali o nama lično i o našim strankama vjerovatno bi danas držali više pres konferencija. Mi smo se opredijelili za jednu potpuno drugačiju stvar. Zahvaljujemo se Bećiroviću što je pristao da bude najizloženiji. Da se iko bavio matematikom mi bi danas bilo s ove druge strane", rekao je Konaković.

Dodao je da oni imaju različite idološke poglede ali s jednim ciljem jačanja Bosne i Hercegovine. Pozvao je Stranku demokratske akcije da podrži kandidaturu predsjednika DF-a Željka Komšića.