Napustili sjednicu
103

Opozicija osula paljbu po novoj vladi u Tuzli, DF optužili da ne podnosi žene u skupštini

A. K.
Opozicija tokom napuštanja sjednice Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Opozicija tokom napuštanja sjednice Skupštine TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Opozicioni zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona iz SDP-a, PDA i Naše stranke napustili su danas sjednicu tog zakonodavnog tijela u okviru koje je imenovan novi saziv kantonalne vlade. Nakon tog čina osuli su paljbu po novim članovima vlade, ali i DF-u, optuživši tu stranku da ne podnosi žene u skupštinskim klupama.
Naime, nešto prije imenovanja novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona zastupnica iz PDA Lejla Đerzić-Ćebić, zatražila je pauzu u trajanju od pola sata.

Međutim, njenom zahtjevu nije udovoljio predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović iz DF-a, kazavši da se na takav način želi opstruirati imenovanje novog saziva vlade te je poslanike usmjerio ka glasanju za izbor novog premijera i ministara.

U odbranu Đerzić odmah je stala zastupnica SDP-a Mirela Memić koja je samoinicijativno izašla za govornicu, između ostalog kazavši da zahtjevu njene koleginice nije udovoljeno prvenstveno jer je žena. Vujović ni za tim nije mario te je nastavio sa vođenjem sjednice.

Zbog takvog ophođenja, opozicioni zastupnici su donijeli odluku o napuštanju sjednice te su demonstrativno napustili salu. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je kazao da su oni već na početku sjednice ukazivali na propuste u vezi s kršenjem poslovnika, ustava i određenih pozitivnih zakonskih rješenja, kada je riječ o sastavu nove vlade.

"Sat vremena prije sjednice smo dobili sastav vlade i ekspoze premijera. Nismo željeli napustiti sjednicu te smo željeli i u takvim uslovima dati svoj doprinos, ali je ovu sjednicu, kao i nekoliko prethodnih, obilježila nekompetentnost gospodina Vujovića", tvrdi Hadžić.

Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Hadžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Istaknuvši da Vujović nije izabran u skladu sa Ustavom Tuzlanskog kantona, Hadžić je naveo da predsjedavajući kantonatne skupštine kontinuitano pokušava nametnuti svoju volju, mimo poslovnika o radu tog zakonodavnog tijea.

"Danas smo vidjeli jednu demonstraciju sile i jednu netrpeljivost prema koleginicama. Očito da DF ima taj problem da ne podnosi to da u skupštinskim klupama sjede naše koleginice, odnosno zastupnice koje su birane na izborima. Dakle, pokušavali smo se solidarisati tokom sjednice, ali zbog napada i nepoštivanja od gospodina Vujovića prema koleginici koja dolazi iz PDA, napustili smo sjednicu", kazao je Hadžić.

Iz opozicije su uvjerenja da novi saziv Vlade TK neće uraditi ništa konkretno za dobrobit građana, uz izražavanje sumnje u kompetencije pojedinih novoizabranih ministara.

"Imamo najmanje tri ministra koji nemaju nikakve kompetencije za ministarstva koja će voditi. Ono što je premijer naveo u ekspozeu, vjerovatno bi bilo mnogo bolje urađeno kada ti ljudi ne bi došli na čelo ministarstva", smatra Hadžić.

Kako smo ranije objavili, nakon pet mjeseci od održavanja općih izbora u Tuzlanskom kantonu je konačno imenovana nova kantonalna vlada koju predvodi premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA). Novi saziv Vlade Tuzlanskog kantona imenovan je na današnjoj hitnoj sjednici kantonalne skupštine, sa 20 glasova za.