Tegeltija na udaru
118

Opozicija osudila najave povećanja PDV-a: Štetočine nastavljaju pljačkati građane

R. D.
Zoran Tegeltija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Opozicija je osudila najave novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da bi on podržao povećanje stope PDV-a na 19 posto. SDP to vidi kao novu pljačku građana, a PDP proziva Tegeltiju da se oglasi po ovom pitanju.
Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, smatra da je Tegeltijina najava usvajanja nove stope PDV-a potvrda najvećih strahova ove partije.

"Građani moraju znati da je suština u tome da se nova većina usaglasila da povećanjem PDV-a budžet pune preko leđa građana, koji će iz svojih niskih primanja krpiti budžetske rupe koje je ista ova vladajuća bratija štetočina prouzročila. Vrlo konkretno, građani mogu očekivati da će njihovi životni troškovi na mjesečnom nivou biti veći vjerovatno za nekoliko stotina KM. Taj novac će uzeti vladajuća oligarhija i koristiti ga za provođenje i zadovoljenje vlastitih interesa", kaže on.

Od ovih mjera građani neće imati nikakvu korist, nastavlja Žuljević, kao što je nisu imali ni od povećanih akciza. Iako je i tada najavljivano ulaganje cjelokupnog iznosa u autoputeve, niti jedan novi metar puta nisu otvorili, pritom uredno "gutajući" milione KM koji se od akciza naplaćuju iz džepa naroda.

Zoran Tegeltija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zoran Tegeltija (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Građanima samo iz godine u godinu zamazuju oči da projekti gradnje autoputa počinju sljedeće godine, a uvijek koriste fotografije autoputa koji je izgradila Vlada FBiH predvođena SDP-om", kaže Žuljević.

Dodaje kako je "sada jasno zašto je premijer FBiH Fadil Novalić najavio da novih zaduženja kod MMF-a neće biti".

"Jednostavno, kako sam i prije isticao, ova vlast, vodeći se filozofijom stripovskog antijunaka Superhika, će nastavljati da uzima od siromašnih kako bi popunila džepove bogatih, odnosno sanirala dio štete koju su svojom rastrošnošću i nesposobnošću prouzročili. Siguran sam da nova stopa PDV-a neće posebno pogoditi poslovanje privatnih firmi Novalića i kompanije iz Vlade FBiH, jer će oni kao i do sada, sve svoje privatne poslovne pothvate i projekte bogaćenja finansirati iz saradnje sa firmama u vlasništvu Federacije", govori Žuljević.

"Suština Tegeltijinog izlaganja je zapravo poruka i onom malom broju građana koji su vjerovali u opstanak u ovoj državi, da kupe krpice i bježe u Zapadnu Evropu, jer će ih domaća vlast ako budu imalo duže čekali, ostaviti i bez tih krpica", zaključio je Žuljević.

Partija demokratskog progresa (PDP) pozvala je predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da odgovori na pitanje da li će u prvim mjesecima njegovog mandata doći do povećanja stope PDV-a.

"Tegeltija danima ne govori o povećanju PDV-a. Građani imaju pravo da znaju da li će uslijediti još jedan udar na njihove budžete i zašto se to dešava", navodi se u saopštenju iz PDP-a te dodaju da ukoliko Tegeltija nastavlja da krije odgovor na ovo pitanje, više je nego jasno da se sprema povećanje PDV-a.

Porez na dodanu vrijednost (PDV) uveden je u našoj zemlji od 1. januara 2006. godine i primjenjuje se s jedinstvenom stopom od 17 posto. Zadnjih godina česte su diskusije u dva smjera, da li treba diferencirati poresku stopu i koliko ona treba iznositi.