Ponudio im, a oni neće
682

Opozicija ne želi letjeti s Dodikom u Brisel: Šarović odbio, Nešić već kupio kartu

M. G.
Lideri političkih partija iz entiteta RS, koji će sutra sa kolegama iz FBiH boraviti u Briselu na sastanku sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom izgleda da se ne mogu dogovoriti oko detalja putnog aranžmana.
Naime kako je rekao lider SNSD-a Milorad Dodik neki učesnici iz RS-a su prihvatili, a neki odbili da zajedno putuju na predstojeći sastanak u Briselu službenim avionom Vlade RS-a.

"Učesnicima sastanka u Briselu iz RS-a ponuđeno je da zajedno idemo avionom Vlade Republike Srpske. Neki su prihvatili, a neki odbili pa sad od toga prave jeftinu besmislenu političku priču. Neka idu kako žele i s kim žele. Srećno", napisao je Dodik na Twitteru.

Kako saznajemo, među onima koji su odbili da putuju sa Dodikom nalazi se lider SDS-a Mirko Šarović, što je potvrdio predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

"Moj dogovor sa Mirkom Šarovićem, predsjednikom SDS-a bio je da zajedno sa predstavnicima vladajućih stranaka otputujemo avionom RS-a. To je avion svih građana RS-a i svih njenih predstavnika. Zašto je gospodin Šarović promjenio odluku i otkazao put pitanje je za njega", naveo je Nešić.

Nešić je, vidno razočaran, rekao da "tako važan posao nisu u stanju uraditi ogrnuti srpskom trobojkom nego ogrnuti u crno bijelu sliku za i protiv Milorada Dodika".

Nešić kupuje kartu za Brisel
Nešić kupuje kartu za Brisel

"Kako RS ne pripada ni jednima ni drugima smatram neophodnim da neko tamo zastupa većinu građana koji je nepodjeljeno vole i nepodjeljeno preziru sve one koji bi da je izdaju ili dijele. Da bih izbjegao trivijalna i suluda pitanja o tome zašto šest Srba leti 'srpskim avionom' i time stavim u drugi plan ono što su stvarni interesi RS-a putovat ću u vlastitoj organizaciji", dodao je Nešić, a poslao je i fotografiju sa aerodroma na kojoj kupuje kartu za komercijalni let prilažući pasoš Bosne i Hercegovine.

Dodik je očigledno zamislio dolazak čitave delegacije iz manjeg BH entiteta u Brisel jednim avionom kao način da pokaže da je i pozicija i opozicija u RS-u složna oko ključnih pitanja. Jedno od njih je, svakako i stavak koji bi se mogao naći u zajedničkoj deklaraciji, a koji se odnosi na osudu Ruske agresije na Ukrajinu.

Podsjećamo, Dodik je jučer rekao da neće prihvatiti deklaraciju u kojoj se nalazi osuda ruske agresije na Ukrajinu.

"Traže da se mnoge stvari istaknu u rezoluciji, a jedna od njih je da, eto mi osuđujemo agresiju Rusije na Ukrajinu. Vjerujem da postoji konsenzus među nama iz RS-a i da ćemo reći da osuđujemo rat, a ne da kvalifikujemo šta je agresija, a šta ne - rekao je Dodik.

Kako stvari trenutno stoje, čini se da konsenzus o kojem Dodik govori i nije baš nepokolebljiv.