BiH
0

Opozicija nakon potpisivanja Memoranduma: Suprotstavit ćemo se Dodikovom režimu

Fena
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednici stranaka članica Saveza za promjene (SzP) potpisali su danas u Banjoj Luci Memorandum o zajedničkoj saradnji kojim je predviđeno da će SzP zajednički nastupiti na lokalnim izborima.

Lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić je kazao da su se sve glavne opozicione stranke u Republici Srpskoj dogovorile da se oformi Savez za promjene koji će imati čvršću strukturu i koji će moći donositi jedinstvene odluke.

"U pokušaju da napravimo nešto bolje u RS-u i da omogućimo da ona ima budućnost moraju se promijeniti prioriteti koji su do sada bili vođeni. Na prvo mjesto stavimo živote ljudi, a prije svega privredu, zapošljavanje i ono od čega se živi", navodi Bosić.

Naš zajednički cilj je, dodaje, da preokrenemo proces propadanja i daljeg siromašenja Republike Srpske.

On je kazao da su partije SzP dogovorile da se napravi čvršća struktura, koja uključuje i formiranje zajedničkih organa.

"Imat ćemo Predsjedništvo SzP koje će sačinjavati predsjednici stranaka. Bit će formirano i tijelo koje će koordinisati politiku na nivou RS-a i zajednički nastup u NSRS na čijem čelu će biti Dragan Čavić. Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić će biti na čelu tijela koje će koordinistati rad predstavnika u institucijama BiH - kazao je Bosić dodajući da će on biti na čelu predsjedništva SzP.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je istakao da su se sve stranke obavezale da će odgovorno i koordinirano raditi na svim nivoima vlasti u RS-u i BiH i da ćemo zajednički nastupiti na lokalnim izborima.

"Na ovaj način mi izražavamo svoju ozbiljnu namjeru da izvršimo promjene u RS-u i da pokažemo da smo opredijeljeni da promijenimo vlast koja loše vodi RS", kazao je Borenović.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić kaže da je cilj svih potpisnica Memoranduma o saradnji da se u potpunosti konsoliduje i sinhronizuje političko djelovanje od lokalnih zajednica do institucija BiH.

"Savez ima namjeru da se suprotstavi režimskoj politici na svakom mjestu kako bi došlo do ozbiljnih promjena. Potrebno je potpuno napuštanje svih deformiteta koji u društvu postoje koji su u potpunosti kontaminirale političku scenu, a to su politike nepotrebnih sukoba i tolerancije visokog stepena kriminala i korupcije", kategoričan je Čavić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica je istakao da se ovo što je danas uradio SzP još nije dogodilo na političkoj sceni.

"Prvi put više političkih stranka osniva zajedničko političko tijelo i niz drugih organa koji će koordinisati druge aktivnosti", naveo je Mihajlica.

I Adam Šukalo, predsjednik Stranke napredna Srpska, kazao je da su se potpisivanjem ovog memoranduma stekli uslovi da Savez za promjene stvori alternativnu politiku koja će se suprotstaviti svemu onome što su bile politike vladajuće koalicije, a što je bilo na štetu RS-a.

Predsjednik Stranke za pravdu i red Nebojša Vukanović istakao je da će stranka na čijem je čelu dati što veći doprinos da se sistematski promijene stvari u RS-u.

"Sloge i jedinstva nikada nije bilo dovoljno i uvijek kada smo u našoj istoriji bili složni i jedinstveni postizali smo dobre rezultate", zaključio je Vukanović.