O prijenosu nadležnosti
0

Opozicija: Budžet RS-a za narednu godinu dokaz SNSD-ove farse

G. M.
Vlada Republike Srpske (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlada Republike Srpske (Foto: E. M./Klix.ba)
U budžetu Republike Srpske za narednu godinu nisu predviđena sredstva za finansiranje institucija koje bi trebale promijeniti nadležnost i sa državnog nivoa biti prenesene u nadležnost Republike Srpske.

Okvirni iznos budžeta Republike Srpske za 2022. godinu je 4 milijarde i 24 miliona maraka. Nijedan pfening iz tih sredstava nije predviđen za institucije koje bi, kako to uporno najavljuje Milorad Dodik, trebale biti vraćene Republici Srpskoj, javlja BN TV.

Za vojsku, Upravu za indirektno oporezivanje, sigurnosne i obavještajne agencije, te pravosudne institucije nema sredstava jer one na nivou RS-a ne postoje, pojasnila je ministar finansija Zora Vidović.

"Konkretno, na takve stavke nismo mogli pošto i ne postoje. Budžetom nismo planirali, ali zato smo ostavili određene rezerve na određenim pozicijama, ako dođe do određenih stvari, koje moramo finansirati iz tih oblasti, naravno da smo spremni za to", kaže Vidović.

Vidović ipak ne pojašnjava iz kojih rezervi će Republika Srpska izdvojiti ta sredstva. Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je to moguće samo prebacivanjem sredstava sa jedne stavke na drugu, ali da je i to u ovom slučaju nerealno jer se radi o institucijama koje ne postoje.

"Procedura da se formira bilo šta, Uprava za indirektno oporezivanje na nivou RS-a je proces koji traje 2-3 godine. To ne može da se uradi preko noći. Sjećate se koliko nam je vremena trebalo kada smo uvodili fiskalne kase", navodi Pavlović.

Na koji način i iz kojih budžetskih sredstava bi se finansirale eventualno prenesene nadležnosti ne znaju ni predstavnici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Nisam se dovoljno upoznao sa samom strukturom budžeta, tako da ne bih želio da vam dajem odgovor, jer nisam bio u prilici da se bliže upoznam sa samim budžetom", rekao je potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić.

Da Vlada RS-a zaista ima namjere da vrati nadležnosti na nivo Republike Srpske sredstva u budžetu bila bi planirana, poručuju iz opozicije. Ističu da se očigledno radi o političkoj igri.

"Priča o šest mjeseci da Vlada donese zakone, pa još treba 6 mjeseci zakoni da zažive, imajući u vidu proceduru koja treba da ide, i Vijeće naroda i Ustavni sud i ostalo, to je godina dana i to je više od dana izbora. Prema tome, ovo je još jedna kampanja SNSD-a", poručuje poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak.

I iz PDP-a smatraju da je u pitanju farsa u režiji SNSD-a.

"Mi imamo ako ništa drugo Agenciju za lijekove RS, koja se formira tačno se zna koji dan, to je 6 mjeseci nakon zakona. Ako ništa drugo, moralo je za to bar da budu predviđena sredstva u budžetu. S obzirom da toga nema, ja ne očekujem da Vidović istinski ima spremna sredstva ni za vojsku Republike Srpske, ni za UIO RS-a, ni sa VSTS Republike Srpske", kaže narodni poslanik Igor Crnadak.