BiH
365

Opljačkano skladište oružja Oružanih snaga BiH u Bileći

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su prilikom vršenja svojih redovnih zadaća fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i streljiva u skladištima kasarne Bilećki borci u Bileći primijetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OSBiH od za sada nepoznatih počinilaca.

Odmah po saznanju o ovom vanrednom događaju, na mjesto su upućeni pripadnici vojne policije OSBiH radi osiguranja uvjeta za provedbu istrage.

Tom prilikom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno tehničkih sredstava (MTS-a) u predmetnom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a: 6 kom pištolj MAKAROV 9 mm, 8 kom pištolj APi M84 7,65 mm, 8 kom okvira malih za APi M84 7,65 mm, 8 kom okvira velikih za APi M84 7,65 mm i 3 kom okvira za pištolj MAKAROV 9.

"Trenutno je u toku provedba istražnih radnji po nalogu tužioca Tužilaštva BiH koju provode pripadnici vojne policije OSBiH, Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA (terenski ured u Mostaru) i Policijske stanice Bileća MUP Republike Srpske", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uporedo s tim, a u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, Zakonom o službi u OSBiH kao i važećim podzakonskim aktima, OSBiH su odmah putem linije vođenja i zapovijedanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju stegovnu odgovornost djelatnih vojnih osoba u vršenju djelatne vojne službe u OSBiH.

"Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti pravovremeno obaviještena o rezultatima istih", navode iz Ministarstva odbrane BiH.