BiH
5

Operativni komandant EUFOR-a u posjeti Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Provog dana trodnevne posjete operativnog komandanta EUFOR-a, operacija “ALTEA”, generala sir Adrian Bradshaw u ponedjeljak u Glavnoj komandi EUFOR-a je dočekao komandant EUFOR-a generalmajor Johann Luif.

Prema programu posjete, utorak je počeo sa sastankom na kojem je ključno osoblje EUFOR-a upoznalo generala s najnovijim dešavanjima vezanim za napredak misije, nakon čega su uslijedili brifinzi o saradnji EUFOR-a s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH) kroz Program za izgradnju kapaciteta i obuku, s naglaskom na napretku OSBiH pri izgradnji snažnih i samoodrživih kapaciteta za obuku i planovima EUFOR-a za kontinuiranu podršku i buduću saradnju.

Tokom dana, general Bradshaw se sastao i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš te šefom Delegacije EU u BiH/specijalnim predstavnikom EU, ambasadorom Larsom Gunnar Wigemarkom.

Operativni komandant EUFOR-a završava svoju posjetu Bosni i Hercegovini danas.

General Bradšo vrši funkciju operativnog komandanta od marta 2014. godine, kada je postavljen na funkciju zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu (NATO).

Prema sporazumu poznatom kao “Sporazum Berlin plus”, komandant na ovoj ključnoj poziciji također komanduje operacijom EUFOR-a “ALTEA”, saopćeno je iz EUFOR-a.