Negirali navode
146

Općinsko vijeće u Novom Sarajevu: Paušali će biti smanjeni, a ne povećani

B. R.
Općina Novo Sarajevo (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Općina Novo Sarajevo (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše (NS) je demantovao navod da će vijećnicima biti povećan paušal sa 600 na 660 KM. Istakao je da će članovima općinskih komisija naknada biti povećana za 0,60 KM.
Naveo je da je vijeće na posljednjoj sjednici imalo dnevni red od 27 tačaka, a ne 11, kako smo jučer, 27. januara, izvijestili.

"Općinsko vijeće Novo Sarajevo na 12. redovnoj sjednici nije usvojilo dnevni red koji ima 11 tačaka, nego 27 tačaka. Dnevni red sjednice utvrđuje Kolegij Općinskog vijeća, kojeg čine šefovi kluba vijećnika svih političkih partija koje participiraju u vijeću, a ne rukovodstvo vijeća koje ste pomenuli (predsjedavajući i njegovi zamjenici)", istakao je Pleše.

Tvrdi da paušali vijećnika neće biti povećani, već da će biti smanjeni.

"Kada je u pitanju izmjena odluke o naknadama vijećnicima, članovima radnih tijela i članovima Kolegija vijeća, ona ne podrazumijeva povećanje paušala vijećnicima za 60 KM, kao što ste naveli u tekstu, nego umanjenje za 5,4 KM, odnosno sa 599,4 KM na 594 KM", ukazao je.

Osvrnuo se i povećanje naknada članova općinskih komisija.

"Predložene izmjene, također ne podrazumijevaju povećanje naknade članovima radnih tijela sa 76 KM na 85 KM po prisustvu na jednoj sjednici. Izmjenama odluke će doći do povećanja naknade članovima radnih tijela sa 76,6 KM na 77,2 KM, odnosno za 0,60 KM", istakao je.

Prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo, razlog izmjene odluke je usklađivanje osnovice za obračun plata i naknada u ovoj općini sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i ulazak Općine Novo Sarajevo u fiskalnu praksu Federacije Bosne i Hercegovine.

"Odluka će se razmatrati na nekoj od narednih sjednica, ali ne podrazumijeva povećanje paušala", zaključio je Pleše.

Podsjećamo, samostalni vijećnik Srđan Srdić je ranije danas za naš portal izjavio da ipak nije isključeno da će paušali biti povećani. Napomenuo je da će se to desiti ako se federalna osnovica poveća, što bi prema njegovoj procjeni moglo značiti povećanje za 750-800 KM. Već je zatraženo povećanje ove osnovice, čime bi se povećale naknade svim činovnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da općinska Komisija za izbor, imenovanja i javna priznanja predlaže iznose koeficijenata koji se odnose visinu paušala, a da konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. Ovi koeficijenti se množe s federalnom osnovicom.