Igra brojki
163

Vijećnički paušali u Novom Sarajevu će zapravo biti smanjeni, nakon toga moguće povećanje

B. R.
Općina Novo Sarajevo (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Općina Novo Sarajevo (Foto: Općina Novo Sarajevo)
Pojedini vijećnici u Novom Sarajevu su demantovali navode da će im paušali biti povećani. No, samostalni vijećnik Srđan Srdić je ukazao da do povećanja ipak može doći.
Klix.ba je jučer, 27. januara, objavio da je predloženo povećanje vijećničkih paušala sa 600 na 660 KM. Među onima koji su to demantovali je i vijećnik NS-a, jedne od stranaka koje čine većinu u Općinskom vijeću Novog Sarajeva, Ahmed Kosovac.

Istakao je da će se ovaj paušal zapravo smanjiti sa 599 na 594 KM, kako bi se uskladio s federalnim koeficijentom koji iznosi 330 KM.

Srdić je u izjavi za naš portal potvrdio da će paušal biti manji za pet KM, ali da je to urađeno po preporuci revizora te da je to uskađivanje ranije urađeno i u Općini Ilidža. Napomenuo je da revizorska preporuka nije obavezujuća. Međutim, prema njegovim riječima, do povećanja ipak može doći. Poručio je da on to neće podržati ako se i zvanično predloži.

"Vladajuća trojka je odlučila da se koeficijent, koji se množi s federalnom osnovicom, podigne što je više moguće. Paušal će se povećati ako se poveća federalna osnovica (što je već zatraženo od entitetske vlasti, op.a.). Ako se to desi, naš paušal će biti između 750 i 800 KM", ukazao je Srdić.

Kao i Kosovac, potvrdio je da je predloženo povećanje naknada za rad u općinskim komisijama. No, Kosovac je negirao navod da će se povećati sa 76 na 85 KM po prisustvu sjednici, tvrdi da će biti povećane za 76,6 na 77,2 KM.

"Meni je trojka oduzela pravo da učestvujem u radu radnih tijela i ne znam koliko tačno bi iznosilo to povećanje. Znam da žele povećati broj sjednica komisija. Maksimalan broj mjesečnih sjednica je bio dva, a sada žele povećati na tri. Što više sastajanja, to više novca, pa bi se to odrazilo i na sjednice kolegija", rekao je.

Podsjetio je da Komisija za izbor, imenovanja i javna priznanja predlaže iznose koeficijenata, a da konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. Srdić smatra da je neprimjereno i to što se sjednice vijeća, posebno one na kojima se razmatraju bitna pitanja, održavaju online pod izgovorom pandemije, dok se one na kojima se razmatraju manje važna pitanja održavaju uživo.

Na posljednjoj, ovosedmičnoj sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo ipak je razmatrano 27 tačaka dnevnog reda, a ne 11 kako smo jučer izvijestili.

Podsjećamo da će eventualno povećanje federalne osnovice značiti povećanje različitih naknada svim državnim činovnicima u ovom entitetu.