Obustava štrajka
11

Općinski sud u Sarajevu zabranio štrajk ljekara jer nije najavljen niti organizovan po zakonu

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu donio je presudu po tužbi JU Dom zdravlja Sarajevo, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS, kojom je utvrđeno da je štrajk ljekara koji je započet 5. septembra nezakonit te se zabranjuje.

"Presudom Općinskog suda u Sarajevu po tužbi tužitelja JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, JU Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo protiv Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo, a nakon održane glavne rasprave 13. septembra 2018. godine, zabranjuje se organizovanje i provođenje štrajka započetog 5. septembra 2018. godine iz razloga što nije najavljen, organizovan i vođen u skladu sa Zakonom o štrajku", navodi se u saopćenju JU Dom zdravlja KS.

Podsjetimo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS stupio je u štrajk zbog nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema njima tvrdeći da nisu ispunjena obećanja iz kolektivnog ugovora koji je potpisan prošle godine.

Građani Kantona Sarajevo tako su devet dana bez potpune zdravstvene usluge, jer su ljekari primali samo hitne slučajeve.

Od samog početka ministrica zdravstva Zilha Ademaj je isticala da je štrajk nezakonit te da nema finansijskih sredstava za ispunjenje zahtjeva doktora medicine i stomatologije.