Uložena žalba
2

Općinski sud u Sarajevu odbacio zahtjev Sberbanke za preuzimanje Konzuma, odluka ide na višu instancu

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu je odbacio zahtjeve zagrebačke i ljubljanske Sberbanke za pokretanje ovršnog postupka protiv Agrokora, nad udjelima u kompanijama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo. Sberbanka je nezadovoljna odlukom suda uložila žalbu, a kako su nam istakli iz Konzuma, proces bi mogao potrajati.

Prvobitno je zagrebačka Sberbanka još 27. juna 2017. godine uputila Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog za pokretanje ovršnog postupka protiv Agrokora radi naplate potraživanja udjela u kompanijama Konzum, Ambalažni servis i Boreas.

Iz Općinskog suda u Sarajevu su nam kazali da su 4. jula 2017. godine donijeli rješenje kojim je prijedlog za izvršenje odbačen.

"Nezadovoljan odlukom suda, tražilac izvršenja je 21. jula 2017. godine uložio žalbu te će konačnu odluku donijeti Kantonalni sud u Sarajevu", rekli su iz Općinskog suda u Sarajevu za Klix.ba.

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu su nam potvrdili da su danas zaprimili spis predmeta Općinskog suda u Sarajevu radi odlučivanja o žalbi.

U međuvremenu je i ljubljanska Sberbanka, tačnije 29. juna 2017. godine, pokrenula ovršni postupak pred Općinskim sudom u Sarajevu protiv Agrokora, nad udjelima u kompanijama Konzum d.o.o. Sarajevo, Ambalažni servis d.o.o. Vogošća i Boreas d.o.o. Kreševo.

"Sud je 16. oktobra 2017. godine donio rješenje kojim je navedeni prijedlog odbačen kao nedozvoljen", kazali su nam iz Općinskog suda u Sarajevu.

Budući da su se u medijima pojavile informacije da je Sberbanka pokrenula postupak i pred Općinskim sudom u Travniku, poslali smo upit i na tu adresu.

"Izvršili smo provjeru izvršnih predmeta kroz sistem elektronskog upravljanja sudskim predmetima i utvrdili da pred ovim sudom nije pokrenut izvršni postupak u kojem je Sberbanka tražitelj izvršenja, a izvršenik Agrokor, i to na udjelima u kompanijama Konzuma, Ambalažni servis i Boreas", stoji u odgovoru predsjednika Općinskog suda u Travniku Gorana Dujića za Klix.ba.

Podsjećamo, Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je Sberbanci odobreno preuzimanje dionica Sarajevskog kiseljaka koje su u vlasništvu hrvatskog Agrokora, tačnije Jamnice.

Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra, prema informacijama iz Jamnice, dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave – mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice. U oba spora vrijednost predmeta je po 67,4 miliona konvertibilnih maraka.