BiH
11

Općinski odbor SDA Goražde traži ostavku ministra za boračka pitanja BPK-a

FENA
Goražde
Goražde
Općinski odbor SDA Goražde na današnjoj pres- konferenciji najoštrije je osudio medijski istup ministra za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževada Adžema (SDP) u kojem je, kako tvrde u ovoj stranci, iznio niz neistina na račun SDA, i u kojem je najavio smjenu predsjedavajućeg Skupštine BPK-a Nazifa Uručija.

"Niti jedno ministarstvo u Vladi BPK Goražde a samim tim ni ministarstvo za boračka pitanja nisu dostavili niti jedan Program na koji bi Skupština BPK Goražde trebala dati saglasnost, pa ne postoji potreba za sazivanjem vanredne sjednice Skupštine BPK-a", tvrde u SDA.

SDA je podržala prijedlog da na Programe saglasnost daje Skupština BPK-a u cilju transparentnije i pravednije raspodjele finansijskih sredstava, a to očito nekome ne odgovara. Takvu praksu u prethodnom sazivu Vlade i Skupštine BPK-a predložio je upravo SDP-e što su Vlada i Skupština prihvatili i realizirali u praksi, a što je tada bilo zakonito. Sada kada vodeću ulogu u vlasti ima SDP-e isti princip smatraju nezakonitim, mišljenja su u SDA.

Navode ministra Adžema da je SDA tražila da se raspodjela finansijskih sredstava pripadnicima boračke populacije vrši tako da 50 posto sredstava dobiju članovi SDP-a, a 50 posto članovi SDA je neistinit, ističu u ovoj stranci.

Zbog neistinitih navoda koje je iznio na račun SDA i kadrova SDA te manipulatorskog odnosa prema pripadnicima boračkih populacija, od ministra za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževada Adžema očekujemo da iz moralnih razloga podnese ostavku - poručili su članovi OO SDA Goražde.