BiH
4

Općina Travnik će zahvaljujući mjerama energetske efikasnosti štedjeti novac

FENA
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Travnik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Općina Travnik će od danas trošiti jednu trećinu manje novca na grijanje administrativne zgrade te će smanjiti potrošnju energije za oko 40 posto zahvaljujući 241.000 KM vrijednom projektu koji je uspješno implementirala s UN-ovim programom "Očuvanje okoliša i klimatske promjene" i USAID projektom "Ekonomija energetske efikasnosti (3E).

„Javne zgrade, poput škola, bolnica i zgrada općinskih administracija su najveći potrošači energije, ali ujedno imaju najveći potencijal za ostvarenje velikih ušteda. Zahvaljujući mjerama poput postavljanja toplotne izolacije i zamjene stolarije, zgrada administracije Općine Travnik će uštedjeti sredstva koja se potom mogu usmjeriti tamo gdje je to najpotrebnije. Zahvaljujući ovom i sličnim projektima koje UN-ov program realizuje širom BiH, lokalne administracije će uštedjeti više od 500.000 US dolara godišnje“, rekao je Siniša Rodić, nacionalni program-menadžer i koordinator UN-ovog programa "Očuvanje okoliša i klimatske promjene".

Zgrada administracije Općine Travnik, kako je rekao Fahrudin Kulić, glavni inženjer USAID 3E projekta, trošit će mnogo manje energije za grijanje, omogućit će bolje uvjete za rad i boravak uposlenika, a ujedno će imati instrumente koji omogućavanju praćenje potrošnje i štednju energije.

UN-ov program "Očuvanje okoliša i klimatske promjene" širom BiH provodi 32 pilot-projekta energetske efikasnosti, ukupne vrijednosti više od 3,2 miliona US dolara.