Borba za život
73

Općina Stari Grad uputila pomoć tešanjskoj porodici koja preživljava sa 22 KM mjesečno

S. Š. U.
Foto: Služba za odnose s javnošću općine Stari Grad
Foto: Služba za odnose s javnošću općine Stari Grad
U malom selu Hrvatinovići nadomak Tešnja živi tročlana porodica Nermina Kičine. Njihovi dani ispunjeni su borbom za život jer Nermin zbog brige o bolesnoj supruzi i kćerci ne može raditi, a jedina primanja koja imaju su 22 KM mjesečno od Centra za socijalni rad.

Članovi porodice Kičina su podstanari u maloj, trošnoj kući, neuslovnoj za život, a za kiriju mjesečno izdvajaju 75 KM vlasnicima kuće koji žive u Holandiji.

Preživljavaju od pomoći dobrih ljudi, pa su se tako molbom za pomoć obratili i načelniku općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću.

Zahtjev je riješen po hitnom postupku, a porodici Kičina su isporučeni prehrambeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama, te jednokratna pomoć u iznosu od 800 KM.

Otac Nermin radi sve što može da prehrani porodicu i prihvata svaki posao koji mu se ponudi, ali problem je u tome što supruga Esada zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da se sama brine za dvoipogodišnju kćerku Nerminu i ne smije ih dugo ostavljati same, pa ne može prihvatiti nijedan dugoročan posao.

"Esada nije dobro. Liječila se, a doktori su joj postavili dijagnozu postporođajna depresija i psihoza. Jedan ljekar u Tešnju je čak rekao i da ima bipolarni poremećaj. Ona ne može sama ostati s djetetom, ne može se brinuti za nju, hraniti je, presvlačiti. Prestala je i da pije lijekove jer tvrdi da je uspavljuju, a odbija i da ide doktoru", ispričao je predstavnicima općine Stari Grad Nermin.

Izazovi porodice Kičina tu ne prestaju. Dvopogodišnjoj kćerki Nermini koja još nije počela da hoda niti govori, utvrđena su odstupanja u razvoju i problemi psihomotorike, a zbog zdravstvenih problema bila je hospitalizirana u bolnici u Zenici.

"Nije još prohodala, ne stoji, samo puže. Vodim je u Tešanj na fizikalne vježbe po deset dana, pa napravimo pauzu. Samo da prohoda, meni ne treba pomoć i kućna njega samo da ona prohoda, da mi ona ozdravi", kazao je Nermin.

Sekretar NHU ‘Oslonac’ Hasan Ćeman potvrdio je da su upoznati sa slučajem ove porodice, te da bi za izgradnju kuće trebalo osigurati oko 30.000 KM, od čega bi ova organizacija mogla obezbijediti polovinu sredstava, a drugu polovinu donatori.

Iz općine Stari Grad kontaktirali su i Centar za socijalni rad Tešanj iz kojega su potvrdili da ova porodica ima samo 22 KM mjesečnih primanja, te povremene jednokratne pomoći, kao i periodičnu pomoć donatora i nevladinih organizacija.

Općina Stari Grad nastojat će naći način kako pomoći ovoj porodici u rješavanju njihovog socijalnog statusa u mjeri u kojoj jedna lokalna zajednica može pomoći drugoj i građanima u stanju potrebe.