BiH
12

Općina Stari Grad Sarajevo počinje reformu javne uprave

Klix.ba
Općina Stari Grad Sarajevo će prva među bh. institucijama početi sa reformama javne uprave, rečeno je na današnjoj pres koferenciji, na kojoj je načelnik ove Općine Ibrahim Hadžibajrić najavio novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji službi i smanjenje broja zaposlenih.

Reorganizacija će se izvršiti kroz tri segmenta.

“Prvo ćemo pristupiti reorganizaciji službi i sektora, gdje će doći do smanjenja broja službi, a samim tim i pozicija pomoćnika načelnika. Nakon toga ćemo određenim uposlenicima predložiti prijevremenu penziju, s obzirom da zakon kojim se to reguliše važi do kraja 2015. godine. I treći dio je u samom smanjenju broja zaposlenih, odnosno prekobrojnosti uposlenika,“ izjavio je Hadžibajrić.

Prije dva mjeseca formirana je Radna grupa za utvrđivanje postupka provođenja reorganizacije i utvrđivanja nove sistematizacije radnih mjesta u službama/sektorima Općine Stari Grad Sarajevo, koja je izradila novi Pravilnik, no kako Načelnik nije bio zadovoljan njihovim radom, unio je određene korekcije i odlučio se na ovaj potez, te najavio da će sama reorganizacija početi veoma brzo.

"Želim da naglasim da Općina Stari Grad nema problem sa budžetom i da sam se na ovaj potez odlučio jer želim da odvojim radnike od neradnika. Pojedinci koji su se zaposlili ovdje prije 10, 15 ili 20 godina ponašaju se kao da je ovo njihovo privatno vlasništvo, a ne javna institucija. Uposlenici Općine moraju biti servis građanima. Apsolutno me ne interesuje ko pripada kojoj političkoj opciji, nego je krajnje vrijeme da odvojimo radnike od neradnika, jer se neke stvari više ne mogu tolerisati", dodao je Hadžibajrić.

Pojašnjavajući reorganizaciju službi, Hadžibajrić je kazao da će broj službi sa sadašnjih jedanaest biti reduciran na šest ili sedam, a unutar njih će djelovati odjeljenja koja će biti spojena.

Odgovarajući na novinarska pitanja šta će biti sa onima koje opisuje kao neradnike, Hadžibajrić je izjavio: "Bit će prekobrojni i otpušteni!"

Dodao je da će sve biti urađeno u skladu sa zakonom i da je pogrešno mišljenje da su državni službenici i namještenici zakonom toliko zaštićeni.

"Ja mislim da u svemu ovome treba malo više hrabrosti da se isprave neke stvari", kazao je.

Predsjednik Sindikalne organizacije Stari Grad Nermin Džino, prisutnima je kazao da je Sindikat je učestvovao u sistematizaciji radnih mjesta.

"Sindikat će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi zaštitio prava svojih članova. Poznato nam je sta je propisano kolektivnim ugovorom tako da ćemo iscrpiti sva prava propisana ugovorom da bi zaštitili prava uposlenika", kazao je Džino.

Općina Stari Grad Sarajevo trenutno ima 253 uposlenika, od toga je 190 članova Sindikalne organizacije Stari Grad. Prijevremena penzija će biti predložena za 42 uposlenika, saopćeno je iz Općine Stari Grad.