Značajan grunt
12

Općina Stari Grad podržala Roditeljsku kuću s 10.000 KM

Klix.ba
Potpisivanjem ugovora o godišnjem grantu u iznosu od 10.000 KM između načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i predsjednika Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikreta Kubata nastavljena je podrška ove lokalne zajednice Roditeljskoj kući u Sarajevu.

Ovim novcem će biti finansiran rad kuće, a načelnik Hadžibajrić je još jednom potvrdio opredjeljenje Općine Stari Grad da se podrška nastavi, te potvrdio da će Općina uvijek stajati uz ovaj projekat.

"Učestvovali smo dijelom i u izgradnji, te u opremanju prilikom otvaranja kuće 2016. godine, kada smo za sobe u kojima borave djeca osigurali LED televizore. Prošle i ove godine dajemo grant od 10.000 KM i to su sredstva koja planiramo kroz budžet Općine Stari Grad", kazao je načelnik Hadžibajrić. Mišljenja je da rad Roditeljske kuće ne bi trebao ovisiti o grantovima.

"Mišljenja sam da bi se redovno finansiranje trebalo riješiti na nivou Federacije, grant je nešto što se može dati, a i ne mora. U svakom slučaju, na našu podršku uvijek mogu računati", kategoričan je bio Hadžibajrić.

Fikret Kubat, predsjednik  Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, koje je pokretač projekta Roditeljska kuća, izrazio je zahvalnost općinskom načelniku, administraciji i Općinskom vijeću na kontinuiranoj pomoći.

"Ukoliko bi se više općina uključilo u finansiranje, riješio bi se problem kako naše, tako i drugih sličnih institucija. U samoj kući imamo djecu koja dolaze iz drugih kantona, a posljednjih nekoliko mjeseci smo imali nekoliko pacijenata i iz Starog Grada, a pružena im je sva moguća podrška i pomoć. Sva sredstva koja dobijemo na ovaj način trošimo na potpuno transparentan i zakonski način", rekao je Kubat. Također, na veliku sreću korisnika i voditelja Roditeljske kuće u podršku rada uključili su se mnogi: "Projekat Roditeljska kuća je prepoznat od svih nivoa vlasti, građana, ali i nevladinog sektora. To naša dječica zaslužuju, a na nama je obaveza da konstantno unaprijeđujemo uslove u samoj Roditeljskoj kući", kazao je Kubat.

Nakon potpisivanja načelnik Ibrahim Hadžibajrić je korisnicima Roditeljske kuće poslao i slagalice sa mapom Starog Grada, djelo općinskog Sektora za lokalni razvoj.  Puzzle Starog Grada su proizvod edukativnog karaktera koje sadržavaju mapu ove općine i brojne kulturno-historijske znamenitosti, a Hadžibajrić je izrazio nadu da će se djeca zabaviti i naučiti ponešto o historiji i tradiciji.